El Mercat de la Llibertat

Per fer compres
  • Mercats
  • Modernisme
  • Patrimoni cultural

El Mercat de la Llibertat

Els mercats són sinònim de vida de barri, de barreja d’olors i de sabors, de gent atrafegada i de cuina de proximitat. El Mercat de la Llibertat, amb més de 120 anys d’història, no n’és una excepció: aquest mercat batega al ritme de Gràcia i abasteix els veïns de productes de qualitat provinents d’arreu del país. L’edifici, a més, és una joia arquitectònica de finals del segle XIX.

Un mercat per al segle XXI

La remodelació de l’any 2009 va significar la modernització del recinte, que es va adaptar a les necessitats actuals però sense perdre l’essència d’un edifici modernista de gran valor patrimonial i de gran tradició al barri. El resultat va ser l’ampliació de la seva superfície i la millora dels seus serveis, que van comportar un augment considerable de visitants: els clients van passar de 936.000 durant l’any anterior a la reforma, a més d'1.800.000 després, gairebé el doble!

L’edifici modernista

El Mercat de la Llibertat, inaugurat l’any 1893, s’inscriu en la tendència de l’època pel que fa a edificis públics —com ara estacions o mercats—, que seguien la tradició modernista alhora que integraven nous sistemes constructius emprats en edificis europeus, com Les Halles de París.

El conjunt, obra del llavors arquitecte municipal de Gràcia, Miquel Pasqual Tintorer, s’estructura a partir d’una planta rectangular dividida en tres naus, una de principal, més alta i ampla, i dues de laterals, simètriques. Les tres naus es van cobrir amb teulades a dues aigües fetes de peces de ceràmica vidriada, suportades per un esquelet metàl·lic. Les parets són de maó vist i tenen obertures que permeten l’entrada de llum natural i d’aire a l’interior. La decoració a base de ferro forjat, de la qual destaca l’escut, és de Francesc Berenguer i Mestres, home molt proper al cercle d’Antoni Gaudí.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: