El Mercat del Ninot

Per fer compres
  • Mercats
  • Negocis
  • Qualitat de vida

El Mercat del Ninot

Situat a la Nova Esquerra de l’Eixample, en uns terrenys que antigament pertanyien a les Corts, el Mercat del Ninot és tota una institució que va néixer el 1893, quan l’antic municipi de les Corts encara no estava integrat a Barcelona. Dissenyat per Antoni de Falguera, la seva estructura noucentista va passar per múltiples fases, la qual cosa va crear un teixit comercial i veïnal que ha fet història al barri.

Un mercat amb més de cent anys

Al segle XIX, quan les Corts encara era un municipi independent de Barcelona, es va formar un mercat ambulant als carrers que connectaven la ciutat amb l’aleshores poble veí. Per regular aquesta activitat, l’any 1893 es va inaugurar el Mercat del Porvenir, un mercat a l’aire lliure inicialment anomenat així perquè estava situat en una zona de prosperitat. De fet, no va trigar a adoptar el nom de Mercat del Ninot, que va rebre d’una taverna propera molt coneguda en aquella època pel baix preu del vi que oferia, i que lluïa a la porta un mascaró de proa que representava un grumet i que avui dia es troba al Museu Marítim de Barcelona.

Remodelat l’any 1933 amb un disseny d’Antoni de Falguera, el Mercat del Ninot es va transformar en un espai cobert per una gran estructura metàl·lica i va esdevenir un centre de comerç molt valorat pels veïns i veïnes de la zona, que des de fa més de cent anys poden abastir-se amb els productes de qualitat que ofereix.

Combinar passat i present

Actualment, el Mercat del Ninot està tancat amb motiu de l’última remodelació, que es va començar a fer el 2008 i que acabarà la primavera del 2015. Es tracta d’una reforma feta per Josep Lluís Mateo, de l’estudi d’arquitectura MAP Arquitectes, que inclou la rehabilitació de l’edifici, la renovació de les instal·lacions amb mesures d’eficiència energètica i la renovació de la façana, que vol donar una imatge moderna i mantenir alhora els valors tradicionals. Mentrestant, les parades s’han traslladat a un envelat provisional situat als jardins veïns del Doctor Duran i Reynals, on continuen oferint els productes de sempre.

Molt aviat, el Mercat del Ninot tornarà a obrir les portes cada matí per recuperar el lloc de centre comercial que li correspon a l’Eixample.

more

Informació de contacte