Amb més de cinc-cents anys d’història universitària, Barcelona atrau estudiants de tot arreu. La ciutat ofereix programes de grau i postgrau d’alt nivell, i també reconegudes escoles de negoci que atrauen el talent i tenen com a objectius impulsar la creació d’ocupació de qualitat i de valor afegit i el foment de l’emprenedoria.
Un compromís amb la salut i la ciència
L’àrea de Barcelona disposa d’una gran xarxa d’hospitals universitaris, entre els quals hi ha l’Hospital Clínic, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Hospital del Mar i l’Hospital Germans Trias i Pujol, la qual cosa permet oferir als ciutadans un servei mèdic i assistencial especialitzat i de qualitat.
A més, Catalunya té el 22% de les empreses biotecnològiques de l’Estat espanyol i un 45% de les empreses farmacèutiques encapçalades per les més grans del sector, totes catalanes: Almirall, Esteve, Ferrer, Grífols, Lacer i Uriach. Catalunya també acull el 40% de les empreses de tecnologies mèdiques de tot l’Estat, responsables del 50% de la facturació total del sector.
En els darrers cinc anys, segons l’informe Biocat 2012, les més de 450 empreses catalanes (biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mèdiques innovadores i de serveis al sector) han registrat un ritme de creixement que ha oscil·lat entre el 15% i el 30%, fet que, en el context actual de recessió econòmica, evidencia el potencial del sector. Catalunya té el bioclúster més dinàmic de l’estat espanyol, que és també una de les àrees més actives del sud d’Europa en aquest camp.
A més, a Barcelona i rodalia també es troben tres de les infraestructures de referència a Europa: el superordinador Mare Nostrum (Barcelona Supercomputing Center, BSC), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i el sincrotró Alba-Cells, tots tres, projectes capdavanters que impulsen la ciutat a escala internacional.