Ciutat Vella

Ciutat Vella

L’antiga Bàrcino, el rovell de l’ou del que avui coneixem com la ciutat, on les ruïnes romanes conviuen amb el gòtic medieval, va originar el primer districte: Ciutat Vella. Els seus carres, carrerons i places són un llibre obert de la història de Barcelona.

On es viu la història

El primer districte de Barcelona, el número 1, va sorgir del recinte emmurallat que envoltava l’antiga ciutat. És el que es coneix com Ciutat Vella, un fascinant entramat de carrers i places per on es pot anar resseguint la història de Barcelona.

Ciutat Vella aplega quatre barris, cadascun dels quals té una importància cabdal en la construcció de Barcelona i que s’han convertit en ruta de peregrinació per a qualsevol visitant: el Gòtic, que és el nucli urbà més antic de la nostra ciutat, el lloc on es podria dir que tot va començar; Sant Pere, Santa Caterina, el Born i la Ribera, el barri medieval; el Raval, el nucli que es va articular al voltant dels camins rurals fora de la muralla; i la Barceloneta, un barri mariner a tocar del port que es va construir a mitjan segle XVIII sota la vigilància de la Ciutadella, la fortalesa militar construïda per reprimir els barcelonins després de la revolta del 1714.

Una essència viva

Tot i el seu nom, Ciutat Vella és un dels districtes més vius i variats de Barcelona. La serenor dels seus racons, els carrers estrets i foscos i les places quasi encantades respiren vida, diversitat. A Ciutat Vella es pot seguir les petjades dels romans antics, pregar en temples gòtics que volen tocar el cel, passejar per ;palaus que els indians van construir per a les seves mestresses, seguir el rastre dels grans arquitectes modernistes o gaudir de l’oferta cultural més contemporània de la ciutat al barri del Raval. Es pot viure antigues professions a través dels noms dels seus carrers i fins i tot reviure la passió de grans artistes de totes les arts, des del pintor Pablo Picasso a la bailaora de flamenc Carmen Amaya. Perquè Barcelona és cosmopolita i elegant, és burgesa i moderna, però no ha perdut la seva essència portuària i canalla, antiga i decadent, que encara ara es pot sentir pels carrers de Ciutat Vella, el primer districte, on tot va començar.