El Born i la Ribera

Espais urbans
  • Creativitat
  • Edat mitjana
  • Innovació
  • Patrimoni cultural
  • Per fer compres

El Born i la Ribera

El barris medievals del Born i la Ribera han aconseguit una combinació gairebé perfecta entre passat i futur. S'hi poden trobar les darreres tendències de moda entremesclades amb arquitectura gòtica, o tastar plats futuristes sopant en un palau medieval. Caminar pels seus carrers és tenir la ment oberta a la novetat, però també deixar-se emportar per la història, present a tot arreu.

Un retorn a l’edat mitjana

Caminar sense rumb per les places i carrers del Born i la Ribera transporta a l’època medieval, quan aquesta zona era un dels barris principals de la ciutat, ple de palaus i cases senyorials que van construir els mercaders adinerats. Amb recintes gòtics imponents com la Llotja, on es feien els negocis que els mantenien vius, però també amb una forta presència d’artesans humils, gremis i mariners, que van ser capaços de construir l’església de Santa Maria del Mar, el millor exponent de l’art gòtic català, en només 55 anys i sense l’ajuda de les classes poderoses.

El barri medieval va patir la desfeta durant la Guerra de Successió del 1714, i va ser mutilat. En memòria dels caiguts en aquella guerra, es manté encesa una flama al Fossar de les Moreres, a tocar de l’església de Santa Maria del Mar. I per conèixer la història d’aquella època cal anar al Born Centre Cultural, un mercat modernista convertit en museu on es conserven les restes de part de la ciutat desapareguda sota les bombes.

Barri d’artistes d’ahir i d’avui

La Ribera era, i encara ho és, un barri de contrastos. Avui dia, els palaus del carrer Montcada, antigues residències senyorials, estan ocupats per museus i sales d’art, entre els quals destaca el Museu Picasso, amb l’obra de joventut d’aquest genial pintor. Picasso havia tingut el seu taller al barri i, com ell, els pintors Rusiñol i Casas. De fet, van ser tants els artistes que es van instal·lar pels barris de la Ribera i el Born que aquesta zona es va arribar a considerar com un Montmartre barceloní. Aquest pòsit es manté en l’actualitat, ja que s’hi apleguen molts creadors nous ubicats en espais emblemàtics, que fan conviure les noves tendències amb les restes medievals i el record de comerciants i mercaders. Convertit en un dels barris més moderns i cosmopolites de Barcelona, els showrooms de moda més fashion conviuen amb botigues gurmet i amb les últimes tendències en restauració.

more

Informació de contacte