Patrimoni cultural
  • Barroc
  • Edat mitjana
  • Turisme responsable

La Catedral

La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona és un del monuments més emblemàtics de la ciutat i té tantes curiositats com pedres. Els seus murs amaguen històries de l’antiga Barcelona, i la seva façana és una de les més fotografiades. El claustre, amb les oques blanques de santa Eulàlia, les cinc portes d’accés, l’ou com balla o les 200 gàrgoles que la vigilen des de la teulada són alguns del descobriments que cal fer. La Catedral, d’estil gòtic, sobrepassa el culte religiós per convertir-se en llegenda i protagonista de la mateixa ciutat.

El temple gòtic

La Catedral de Barcelona contempla la ciutat des dels seus vuit segles d’història. El segle XIII, el rei Jaume II el Just va decidir construir un temple que s’aixequés sobre les restes d’una antiga església romànica. Les obres, sufragades per les confraries i els gremis artesans, van durar més de 150 anys, però en cap moment no es va interrompre el servei religiós.

En l’actualitat, la Catedral de Barcelona és un dels millors exponents de l’art gòtic a la ciutat. Cada dia milers de visitants en fotografien la impressionant façana neogòtica, de 70 metres d'alçada, però l’escalinata del temple porta a tot un món per descobrir. Un interior amb més de 215 claus de volta dóna una idea de la grandiositat de la Catedral. Dins es troba també la cripta de Santa Eulàlia, 29 capelles dedicades i un altar major en què destaca un impressionant vitrall gòtic. Per als més perspicaços, la millor prova és trobar el partit d’hoquei que està esculpit a les cadires del cor.

Secrets per descobrir

Però la Catedral també amaga secrets que no s’aprecien a simple vista. A les teulades i els pinacles es poden veure 200 gàrgoles que vigilen des de les altures, però entre els monstres i els éssers demoníacs sorprèn trobar-se amb un toro, un unicorn i un elefant.

Sense deixar les altures, les campanes del temple també mereixen un punt i apart. De les 21 campanes que té la Catedral, totes amb nom de dona, destaca la rebel·lia de l’Honorata. El 1714, el rei Felip V, durant la Guerra de Successió, va empresonar i fondre aquesta campana en represàlia per haver repicat per cridar a la revolta de la ciutadania.

El temple reserva sorpreses més enllà de la seva arquitectura. El jardí de la Catedral, on es troba el claustre, està custodiat per les tretze oques blanques de Santa Eulàlia, una per cadascun dels martiris que va patir, tants com anys tenia, i al sortidor, d’on brolla aigua, es pot veure ballar l’ou el dia del Corpus, una tradició típica de Barcelona.

El pas del temps no ha fet més que engrandir la majestuositat de la Catedral, guardiana i guia de la ciutat, i des de les seves terrasses, cada 3 de maig, a les 9 del matí, es beneeix el terme municipal de Barcelona amb motiu de la festa de la Santa Creu.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: