El Fossar de les Moreres

Patrimoni cultural
  • Creativitat
  • Espais urbans

El Fossar de les Moreres

Antic cementiri de l’església, el Fossar de les Moreres va tenir rellevància històrica durant el setge de Barcelona (1713-1714), quan es va convertir en fossa comuna dels homes i dones que morien en defensa de la ciutat. L’any 1989 l’espai es va remodelar, i va adquirir l’aspecte que té actualment. L’any 2001 s’hi va erigir el peveter amb la flama en memòria dels qui van caure durant el setge.

L’inici de la fi

L’11 de setembre de 1714, en el marc de la guerra de Successió espanyola, Barcelona es rendia a les tropes borbòniques després de 13 mesos de resistència, i Felip V entrava triomfant a la ciutat, en la qual va iniciar una dura repressió contra la població i les institucions catalanes. Amb el temps, l’11 de setembre va acabar esdevenint la Diada Nacional de Catalunya, i el Fossar de les Moreres, l’escenari on cada any tenen lloc diferents actes de caràcter polític, cultural i social.

Defensors de la pàtria

Al marge que separa la plaça del carrer de Santa Maria, es pot llegir una inscripció que pertany a la cèlebre poesia de Frederic Soler Pitarra, i que ret homenatge als caiguts durant el setge:

"Al fossar de les moreres / no s’hi enterra cap traïdor; / fins perdent nostres banderes / serà l’urna de l’honor".

Aquests versos, que també es recullen a la placa commemorativa situada al fons de la plaça, a l’ombra de les moreres, fan referència a un episodi del setge segons els qual el fosser i el seu nét es van negar a enterrar al fossar el cadàver d’un soldat enemic, malgrat que era de la seva mateixa família (es tractava del fill del fosser i pare del nét).

Des d’una òptica més universal, el Fossar de les Moreres es pot interpretar com un recordatori dels combatents anònims, una mena de tomba del soldat desconegut semblant a les que hi ha en altres ciutats europees.

Situat al bell mig del barri de la Ribera, el fossar es troba rodejat d’edificis i espais històrics de gran interès patrimonial, com ara la basílica esmentada, el carrer de Montcada o el passeig del Born, on conviuen botigues centenàries i locals de moda.

more

Informació de contacte