Espais urbans
  • Bàrcino
  • Edat mitjana
  • Museus
  • Patrimoni cultural
  • Turisme responsable

El Gòtic

Restes romanes, traces d’antigues muralles, el barri jueu, la Catedral gòtica, els palaus més significatius... No s'acaba mai d’enumerar les meravelles del barri Gòtic, el nucli més antic de la ciutat i el centre històric per excel·lència. Amb els seus carrerons, les seves placetes i les nombroses llegendes que s’hi amaguen, el Gòtic és el lloc on trobar l’essència de la Barcelona més antiga. Es miri on es miri, hi ha algun detall que parla, gairebé a cau d’orella, de la història de la ciutat.

L'Essència romana i medieval

Endinsar-se pel barri Gòtic és fer-ho pels orígens de Barcelona, pel lloc on fa uns dos mil anys els romans van fundar Bàrcino. Avui dia, es poden resseguir les traces d’aquella ciutat romana gràcies als fragments de les muralles que se’n conserven i que envolten un perímetre on encara es marca el traçat típic de les ciutats romanes, amb el cardus situat a l’actual carrer Llibreteria, el decumanus a l’actual carrer Ciutat i amb el fòrum, l’actual plaça Sant Jaume, al centre. Molt a prop d’aquesta plaça, pujant per l’enfiladís carrer Paradís, a la porta del Centre Excursionista de Catalunya es troba una pedra de molí que assenyala el punt més alt del Mont Tàber, un turó a 16 metres per sobre del nivell del mar i, a dins, amagades al pati de l’edifici gòtic, es conserven quatre columnes del temple romà que es va erigir en aquell punt.

La Bàrcino romana es va transformar en la Barcelona medieval, i de la mà de comtes i reis va arribar a ser una de les ciutats més esplendoroses de l’Europa cristiana. Els jueus assentats a Barcelona es van reunir al voltant del call, un entramat de carrers estrets i caòtics amb una munió de cases, entre les que encara es troben vestigis d’aquella època, com la Sinagoga Major, una de les més antigues d’Europa i que es reconeix pel forat que hi ha al costat dret de la llinda.

L’edat mitjana va fomentar el comerç, les arts i els oficis, l’aparició del sobri estil romànic amb edificis com la capella de Santa Llúcia, integrada dins la Catedral de Barcelona, i l’explosió del gòtic, amb la Catedral com a gran exemple principal i nombrosos edificis singulars més. La plaça de Sant Jaume va esdevenir el consell de la ciutat, i des d’aleshores és seu de les principals institucions polítiques de Barcelona, l’Ajuntament i la Generalitat, els dos imponents edificis gòtics que s’encaren a banda i banda de la plaça.

Racons amb història

Els carrerons i les placetes d’aquest barri conviden a passejar-hi sense rumb i deixar-se sorprendre pel seu encant i pel seu ambient sempre animat. Hi ha un munt de racons sorprenents, com la plaça dels Traginers, a sota d’una de les torres de les muralles romanes; la plaça de Sant Just, amb la font medieval més antiga de la ciutat i una església gòtica imponent; la plaça barroca de Sant Felip Neri, amb una font al centre que l’omple de frescor...

Pel barri Gòtic han passejat pintors com Picasso, Casas, Nonell i Russinyol recercant la inspiració abans d’entrar al cafè Quatre Gats, al carrer Montsió. També hi passejaven Gaudí, que anava diàriament a l’església de Sant Felip Neri, i l’arquitecte Domènech i Montaner per trobar la inspiració pel Palau de la Música. Pel barri Gòtic passegen, cada dia, milers de visitants seguint les petjades de la història.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: