El Mercat de la Boqueria

Patrimoni cultural
  • Mercats
  • Negocis
  • Per fer compres

El Mercat de la Boqueria

A principis del segle XII, just davant d’on s’ubica l’actual mercat —un espai que en aquell temps quedava fora de les muralles—, pagesos i comerciants ja muntaven parades ambulants i venien productes als transeünts que entraven o sortien de la ciutat per aquell punt. Vuit segles després, la Boqueria continua sent un òrgan vital de Barcelona i ha esdevingut famosa arreu del món.

Neix el mercat modern

A mesura que la ciutat creixia i la Rambla prenia importància com a passeig, les parades ambulants es van anar desplaçant cap a l’oest fins que van quedar als peus del desaparegut convent de Sant Josep (del qual el mercat va adoptar el nom). L’any 1835, durant la nit de Sant Jaume —la nit coneguda com la Crema de Convents—, grups d’exaltats van calar foc al temple. Després, el solar va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Barcelona. En aquell punt es va construir la plaça amb porxo que es pot veure avui dia, i el mercat va quedar definitivament ubicat a l’interior, tot i que encara no existia el recinte actual. Va ser l’arquitecte municipal Josep Mas qui es va encarregar de dissenyar un edifici alt i modern, de ferro, per situar-hi les parades. L’any 1840 la Boqueria s’inaugurava i l’any 1916 se n’acabava la coberta.

Avui dia

La Boqueria ha esdevingut un espai per assaborir-lo amb tots cinc sentits: passejar-hi entre compradors i curiosos, tot gaudint dels colors i les aromes que regala, suposa un veritable plaer. Actualment té més de 300 parades, on es venen tota mena de productes, de Catalunya i d’arreu del món.

Al mercat hi ha de tot: fruita i verdura, peix i marisc, carn, conserves, llegums, formatges... S’hi troben productes de proximitat i menjar d’importació, especialitats catalanes i cuines del món, tradicionals i contemporànies. També s’hi duen a terme activitats culturals i gastronòmiques, cursos, tallers, degustacions i trobades.

L’any 2005, la Boqueria va ser distingida amb el premi al millor mercat de l’any en la sisena edició de la International Public Markets Conference, que es va celebrar a Washington.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: