El Mercat de la Barceloneta

Per fer compres
  • Patrimoni cultural
  • Qualitat de vida

El Mercat de la Barceloneta

L’any 1884 es va inaugurar aquest mercat cridat a abastir els veïns de la Barceloneta de tota mena de productes, especialment peix i marisc. Actualment, aquell antic mercat manté l’esperit centenari, tot i que, amb la remodelació necessària de l’any 2007, el recinte s’ha modernitzat i el Mercat de la Barceloneta s’ha preparat per afrontar els nous reptes del segle XXI.

El cor del barri

La Barceloneta ha estat tradicionalment el barri pescador de la ciutat. Va construir-se de nova planta l’any 1753, a tocar del port i fora de l’aleshores ciutat emmurallada, i de seguida va créixer i va acollir un gran nombre de ciutadans. L’activitat marinera del barri ben aviat va donar lloc a un mercat especialitzat en peix i marisc, que primer consistia en parades a l’aire lliure fins que, l’últim terç del segle XIX, es va construir un edifici modernista per acollir-lo.

El Mercat del Mar

L’edifici que va projectar Antoni Rovira i Trias era un espai ampli i funcional que substituïa les parades tradicionals a l’aire lliure. Va funcionar durant unes quantes dècades, en què va ser un òrgan vital al barri, fins que, en entrar el segle XXI, va fer-se evident la necessitat d’una remodelació. Se’n va fer càrrec un col·laborador del desaparegut Enric Miralles, l’arquitecte Josep Miàs, que va respectar l’estructura original de ferro forjat i parets de maó, però va equipar-lo amb ascensors, climatització, clavegueram i il·luminació nous, plantes subterrànies i plaques solars fotovoltaiques, un fet, aquest darrer, que converteix aquest mercat en el primer de Barcelona a utilitzar energia solar. També en destaquen els dos restaurants i l’altell reservat per a actes relacionats amb el món gastronòmic.

El mercat també manté un compromís actiu amb la sostenibilitat, tal com demostra el Pla de separació de residus i reciclatge que ha impulsat, pel qual va rebre un premi de la Generalitat de Catalunya.

more

Informació de contacte