El Museu Picasso

Museus
  • Avantguardes
  • Creativitat
  • Oci i lleure
  • Pablo Picasso

El Museu Picasso

El museu ocupa cinc antics palaus. L’esplèndid carrer de Montcada, al barri de la Ribera, amb tota la història i el posat senyorial, és el millor indret per a l’obra d’un artista genial, Pablo Picasso, que va tenir una relació intensa amb la ciutat de Barcelona. Els cinc palaus són la seu d’un centre de referència artístic amb les millors obres de joventut de Picasso.

Del gòtic a l’avantguarda

El Museu Picasso de Barcelona té un fons de 4.249 obres de col·lecció permanent i és fonamental per conèixer els anys de joventut i formació del pintor. El Museu ocupa cinc palaus al carrer de Montcada que constitueixen una de les millors mostres de l’arquitectura gòtica civil catalana. Els palaus tenen una estructura comuna entorn d'un pati central i una gran escalinata noble que els dóna accés. Precisament tot el carrer Montcada té la qualificació de conjunt monumental historicoartístic.

El Museu Picasso és el símbol d’una relació d’amor entre la ciutat de Barcelona i el pintor. La família Ruiz Picasso es va instal·lar a Barcelona al final del segle XIX, quan Pablo era un adolescent de catorze anys. De seguida, va entrar a estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja i va començar la seva carrera com a pintor. Amb divuit anys, va viure la inauguració del cafè Quatre Gats, que es convertiria en un dels centres de la intel·lectualitat catalana del moment. Un jove Picasso va pintar els menús del cafè a canvi de poder-hi fer una exposició.

La Barcelona de Picasso

Els primers anys de formació de Picasso van ser fonamentals en la seva carrera artística, i la vinculació amb Barcelona sempre es va mantenir viva. Tant és així que, per desig exprés de l’artista, i gràcies a l’ajuda del seu secretari i amic Jaume Sabartés, va decidir que la ciutat tingués, de manera permanent, un museu amb la seva obra de joventut. El mateix Pablo Picasso va donar al Museu la sèrie Las Meninas de Velázquez, una de les seves obres més reconegudes i importants.

El carrer de Montcada, vestigi de la Barcelona senyorial d’altres temps, va ser el lloc escollit per emplaçar el Museu, i la col·lecció va començar al palau gòtic Aguilar l'any 1963. Les ampliacions següents del fons pictòric van propiciar que s’ocupessin, en diferents anys, el palau del Baró de Castellet, el palau Meca, la Casa Mauri i el palau Finestres.

El Museu es troba al barri de la Ribera del districte de Ciutat Vella, on el pintor també va tenir els seus primers tallers. Molt a prop del cafè Quatre Gats i de la Llotja, hi ha escenaris essencials en la formació i el desenvolupament artístic de Pablo Picasso.

La història d’amor entre Barcelona i Picasso no va acabar mai. A Ciutat Vella va deixar amics, relacions i dibuixos, i per voluntat pròpia, un dels millors museus sobre la seva obra.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: