El Palau Güell

Patrimoni cultural
  • Antoni Gaudí
  • Creativitat
  • Modernisme

El Palau Güell

Al popular Raval, la treballada façana modernista del Palau Güell destaca entre els edificis senzills i els comerços populars del barri. Va ser la primera obra important d’Antoni Gaudí, i les seves formes ornamentals i la innovadora concepció de l’espai i la llum li atorguen un gran valor arquitectònic.

Els inicis del modernisme i l’Art Nouveau

Com a punt de partida de la fructífera relació de mecenatge entre Eusebi Güell i l’arquitecte Antoni Gaudí, el Palau Güell va ser el primer encàrrec important que l’industrial va fer a l’artista. Construït entre el 1886 i el 1888, és un exemple magnífic d’arquitectura modernista per a ús domèstic amb la combinació de funcionalitat i disseny innovador que solia aplicar Gaudí en les seves obres.

L’edifici es troba al carrer Nou de la Rambla, un dels més emblemàtics del Raval. La tria del lloc és insòlita, ja que gran part de la burgesia s’estava instal·lant a l’Eixample. Així, l’edifici destaca com una joia única i una rara avis entre les cases més baixes i senzilles de l’entorn.

Inspiracions orientals i naturalistes

En plena etapa orientalista, Gaudí es va inspirar per aixecar aquest palau en l’art islàmic, especialment mudèjar i nassarita. D’aquí l’abundància de rajola ceràmica, arcs mitrals i les rematades en forma de cúpula i templet. També està considerat un dels primers edificis de l’Art Nouveau al món per les formes estilitzades vegetals i orgàniques que s’inspiraven en la natura. D’aquesta manera, l’edifici resulta un joc mestre entre llum, espai i volum.

També cal destacar que va ser la primera vegada que Gaudí va emprar el trencadís, revestiment irregular de mosaic que més tard va passar a ser un segell personal en la seva obra. També les xemeneies del Palau, cadascuna diferent de l’altra, serveixen com a representació del concepte ornamental que més tard l’arquitecte aplicaria en altres projectes com la Pedrera o la Casa Batlló.

Declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol el 1969 i patrimoni mundial de la Unesco el 1984, el Palau Güell és un edifici de gran bellesa que resulta imprescindible per a tothom qui vulgui comprendre l’obra de Gaudí en el seu conjunt. Forma part, també, de Raval Cultural, una iniciativa que pretén posar a l’abast de tothom el patrimoni artístic i cultural del barri.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: