El parc de la Ciutadella

Oci i lleure
  • Espais naturals
  • Espais urbans
  • Oci i lleure
  • Parcs i jardins
  • Qualitat de vida

El parc de la Ciutadella

La Ciutadella de Barcelona va ser una fortalesa militar que es va aixecar entre els anys 1716 i 1725, després de la victòria borbònica sobre els catalans en la guerra de Successió, amb l’objectiu de controlar i reprimir la població barcelonina. Després de nombroses peticions, el 1869 se'n va començar l'enderrocament, i el solar es va destinar a una gran zona verda: naixia el parc de la Ciutadella.

Ciutadella, zona zero

El parc de la Ciutadella és un dels espais verds més estimats pels barcelonins. Ocupa els terrenys de la fortalesa i de l’esplanada adjacent que va ordenar construir el rei Felip V després de la seva victòria sobre els catalans en la guerra de Successió. En aquest indret es van expropiar i enderrocar prop d’un miler d’habitatges, i al seu lloc es va aixecar una construcció imponent de planta pentagonal des d’on es podia controlar tota la ciutat: era la fortalesa militar més gran d’Europa.

Avui dia, desaparegut el símbol repressor que significava la Ciutadella, al parc es barregen barcelonins de totes les edats i turistes d’arreu. Hi ha espais per descansar, passejar, córrer, anar amb bicicleta, observar les nombroses obres d’art que el decoren o apreciar-ne l’abundant vegetació, entre la qual hi ha, encara, alguns dels arbres que es van plantar al segle XIX.

Un espai per gaudir i fer història

L’aspecte actual del parc es deu a Josep Fontserè, qui va guanyar-ne el concurs d’urbanització el 1871 i va idear una extensa zona enjardinada amb parterres, arbres i un llac artificial. Durant els anys següents, el parc de la Ciutadella va anar prenent forma fins a rebre l’empenta definitiva amb motiu de l’Exposició Universal del 1888: llavors es van executar obres com la Font de la Cascada, l’hivernacle, la glorieta de música o el Castell dels Tres Dragons i, poc després, també s’hi va projectar el zoològic, que va obrir les portes l’any 1892.

De la fortalesa de Felip V només se’n conserven una capella, el Palau del Governador (actualment, un centre d’ensenyament) i l’arsenal, seu del Parlament de Catalunya des de l’any 1979.

A principis del segle XX s’hi van afegir altres elements, com l’estany de davant del Parlament o l’insòlit mamut de pedra. També cal destacar l’estàtua eqüestre del general Prim i la figura que plora al centre de l’estany: una còpia del Desconsol, obra mestra de Josep Llimona.

more

Informació de contacte