La plaça del Rei

Espais urbans
  • Bàrcino
  • Edat mitjana
  • Turisme responsable

La plaça del Rei

Els edificis que abracen la plaça del Rei conformen un conjunt monumental de gran valor històric i patrimonial, amb el Palau Reial Major al capdavant, el Palau del Lloctinent i la capella de Santa Àgata enfilada sobre l’antiga muralla romana de la ciutat.

Una plaça on es respira història

Presidida pel Palau Reial Major, la plaça del Rei va servir en els seus orígens com a corral del palau i més tard s’hi van celebrar mercats i també tornejos. Centre del poder de la ciutat medieval, l'edifici, construït al segle IX, va servir com a residència dels comtes catalans des del segle XIII fins a començaments del XV. Tot i que presenta restes visigodes i romanes, l’estil predominant de l’edifici és el gòtic. La seva sala més emblemàtica, convertida avui en sala d’exposicions i que no es pot deixar de visitar, és el Saló del Tinell, organitzat en una successió d’arcs de mig punt de gran valor arquitectònic.

Llegat medieval i romà 

A un costat del Palau Reial es troba la torre mirador del rei Martí i a un altre, sobre l’antiga muralla romana de Barcelona, s’aixeca la capella reial de Santa Àgata, amb sostres i retaules de Jaume Huguet a l'interior. De cara es troba el Palau del Lloctinent, avui seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, que data del segle XVI i guarda a l' interior un valuós pati renaixentista.

Tancant el conjunt arquitectònic que es desplega a la plaça es troba l’antiga Casa Clariana-Padellàs, que és actualment la seu del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona i que oculta al subsòl traces de carrers, cases i comerços de la Bàrcino romana. El valor que guarda aquesta plaça en la història de Barcelonaconvida a fer un viatge al passat i respirar tota la noblesa que s’amaga entre els murs mil·lenaris.

more

Informació de contacte