La plaça de Sant Jaume

Patrimoni cultural
  • Edat mitjana
  • Espais d'estudi i recerca
  • Turisme responsable

La plaça de Sant Jaume

Amb més de dos mil anys d’història, la plaça de Sant Jaume alberga actualment el Palau de la Generalitat, que és la seu de la Presidència i del Govern de Catalunya (a la banda de muntanya), i la Casa de la Ciutat —l’Ajuntament—, a la banda de mar. En aquesta plaça, quan Barcelona es deia Bàrcino i era una província romana, hi havia el fòrum presidit per un temple dedicat a l’emperador August.

On tot comença

Als dos edificis principals de la plaça de Sant Jaume es prenen moltes de les decisions que afecten la vida dels barcelonins i dels catalans. A una banda s’ubica el Palau de la Generalitat —amb l’estàtua de Sant Jordi al balcó—, que es va construir al segle XV. A l’altra banda es troba l’edifici de l'Ajuntament —l’Edifici del Rellotge—, amb la façana neoclàssica i les estàtues de Jaume I i Joan Fiveller, històric conseller, flanquejant l’entrada.

El Palau de la Generalitat és un edifici eminentment gòtic i manté l’aspecte original en bona part de la construcció. Són gòtiques les dues façanes laterals, però no la principal, que és posterior i segueix l’estètica renaixentista del Palazzo Farnese de Roma. També la Cambra Daurada i el Pati dels Tarongers són renaixentistes, mentre que les quatre columnes de l’entrada són del segle II i provenen d’un temple romà de Tarragona. Al segle XIX s’hi van afegir l’Escala d’Honor i l’estàtua de Sant Jordi de la façana.

Pel que fa a l'edifici de l’Ajuntament, la Casa Gran de la ciutat, té l'origen a l’any 1369, quan es va començar a construir el Saló de Cent a fi de dotar els consellers d’un edifici públic. Conserva una façana gòtica al carrer de la Ciutat, mentre que la façana principal és neoclàssica, de l’any 1847.

El rovell de l’ou

La plaça de Sant Jaume batega al ritme de la ciutat. A més d’acollir els dos edificis institucionals, és un important punt de trobada ciutadà on es fan demostracions castelleres, concerts durant les Festes de la Mercè o de Santa Eulàlia, el pessebre de Nadal i moltes manifestacions i concentracions reivindicatives. També és habitual trobar-hi nuvis que surten de l'edifici de l’Ajuntament, on s'acaben de casar.

Sortint de la plaça, es troben a un pas la catedral, la Rambla, la Boqueria o el Born, per esmentar quatre espais emblemàtics.

more

Informació de contacte