Santa Maria del Mar

Patrimoni cultural
  • Creativitat
  • Edat mitjana

Santa Maria del Mar

De proporcions perfectes, sòbria, elegant i elevada, la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona és el millor exponent del gòtic català. Diu la llegenda que té tantes pedres com dies es va trigar a aixecar-la. Pedres que van ser carregades i transportades pels bastaixos des de la muntanya de Montjuïc fins al sorral del barri de la Ribera per construir la seva catedral.

L’excel·lència gòtica

El 1329, els gremis mariners del barri de la Ribera posen, per iniciativa pròpia, la primera pedra de la que es considera l’únic edifici de gòtic català pur totalment acabat: la basílica de Santa Maria del Mar. Cinquanta-quatre anys després, el 1383, i sense interrupcions en les obres, s’obrien les portes d’aquesta gran església que, amb els anys i gràcies a l’èxit de la novel·la d'Ildefonso Falcones, s’ha donat a conèixer com La catedral del mar.

Santa Maria del Mar és un espai emblemàtic i únic, amb una estructura de tres naus gairebé de la mateixa alçària i columnes cada tretze metres, una distància que no s’ha superat mai en una construcció medieval. Tot el conjunt dóna la sensació de lleugeresa, d’amplitud, i destaca, encara més, l’absència d’ornaments. No hi ha ogives ni filigranes, i els arcbotants són lleugers. És pur art gòtic català. Només la llum que es filtra a través dels vitralls adorna aquesta basílica.

Sorprenent i inspiradora

Traspassar les portes de Santa Maria del Mar és trobar-se amb tota la grandiositat de l’església, un prodigi de construcció. Tant, que fins i tot, segons diuen les cròniques, Antoni Gaudí es va inspirar en el seu interior per crear la Sagrada Família.

Avui, Santa Maria del Mar, enclavada entre els carrerons del Gòtic, sorprèn els visitants gairebé en tombar una cantonada. La serenitat que transmet fa pensar en els bastaixos, en la humilitat dels treballadors del mar que van aconseguir aixecar una catedral enmig d’un sorral.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: