El Zoo de Barcelona

Oci i lleure
  • Parcs i jardins
  • Recerca i coneixement

El Zoo de Barcelona

Situat al parc de la Ciutadella, el Zoo de Barcelona va néixer a partir d’una col·lecció privada d’animals exòtics, la del banquer Lluís Martí, que l’Ajuntament va adquirir per 30.000 pessetes (uns 180 €). Va obrir les portes al públic l’any 1892, i des d’aleshores s'ha anat remodelant i transformant en un espai on apropar-se, gaudir-ne i conèixer millor la fauna d’arreu.

120 anys d’història

El Zoo de Barcelona ha tingut una gran popularitat al llarg de tota la seva història, que ja arriba als 120 anys. Com a curiositat, destaca el fet que, als inicis, l’entrada era gratuïta, si bé s’hi organitzaven subhastes d’animals i venda d’ous per finançar-ne el manteniment.

Aleshores el zoològic tenia nombrosos animals exòtics, com ara dromedaris, estruços i un elefant. Aquest darrer, una femella anomenada Júlia, es va convertir en l’autèntica estrella del parc, ja que en aquella època era una espècie gairebé desconeguda per als barcelonins.

La misèria i la fam que van portar la Guerra Civil i la postguerra van causar la mort a molts animals, inclosa la famosa elefanta Júlia, i això va comportar la decadència del zoo. No obstant això, en dècades posteriors, amb la recuperació econòmica, va augmentar el nombre d’espècies i les instal·lacions van millorar. Des de llavors, el Zoo de Barcelona ha crescut en tots els sentits i s’ha convertit en un referent europeu.

En les darreres dècades, el zoològic ha passat de ser un lloc d’exhibició a ser un centre de recerca, investigació i educació. Actualment disposa d'unes instal·lacions modernes que vetllen pel benestar dels animals, que ja són més de 2.000. Destaquen, entre molts altres espais, la galeria dels primats, la terra de dragons, el palmerar i el pavelló dels dofins.

En record del Floquet de Neu

El Zoo de Barcelona va ser la llar d’un goril·la albí, l'únic exemplar trobat al món, que hi va viure des de l’any 1966 fins a l'any 2003. El Floquet de Neu va ser l’estrella indiscutible del zoològic i la seva mort va ser molt sentida per tots els barcelonins. Malgrat que ha tingut descendència, no ha nascut cap altre goril·la blanc, fet pel qual s’ha demanat la clonació de l’animal. Científicament és possible, ja que el zoo conserva mostres de l'ADN del goril·la.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: