La Casa Calvet

Patrimoni cultural
  • Barroc
  • Creativitat
  • Modernisme

La Casa Calvet

Abans d’endinsar-se de ple en el seu característic estil modernista, a finals del segle XIX Antoni Gaudí va dissenyar la Casa Calvet, un impressionant edifici de marcat estil barroc, encaixat entre dues cases de l’Eixample. Aquesta obra de transició és avui un conegut restaurant on es pot degustar una cuina mediterrània de qualitat.

Un Gaudí barroc

Construïda a finals del segle XIX per encàrrec del comerciant tèxtil Pere Màrtir Calvet, que va destinar una part de l’edifici al seu negoci i una altra part a l’habitatge, la Casa Calvet és coneguda pels experts com l’obra més conservadora de l’arquitecte Antoni Gaudí. Des del 1994 és també un conegut restaurant de cuina mediterrània dirigit pel xef Miquel Alija.

La Casa Calvet es troba al carrer de Casp, molt a prop de la plaça d'Urquinaona, i és la primera de les tres cases que Antoni Gaudí va dissenyar a l’Eixample. El seu estil barroc, d’una sobrietat inusitada, marca un moment de transició entre dues de les etapes de l’arquitecte: la primera, en què encara feia reinterpretacions personals de diferents estils històrics, i la segona, en què ja es mostrava totalment lliure de qualsevol condicionant.

Guanyadora del premi anual al millor edifici que atorga l’Ajuntament de Barcelona l’any 1900, de la Casa Calvet destaca sobretot la façana en què Gaudí va treballar braç a braç amb Lluís Badia en els balcons de ferro forjat i amb el fuster Casas i Barde en la fusta. Feta amb pedra de cadirat de Montjuïc, està ornada amb estructures que presenten bustos religiosos de sant Pere Màrtir i dels sants del poble natal de Calvet. La seva tribuna principal també està profusament decorada amb una olivera com a símbol de pau, un xiprer com a símbol d’hospitalitat i l’escut de Catalunya.

Tocs modernistes

Malgrat l’estil barroc, a la façana ja es poden apreciar elements modernistes en la forma corba dels balcons de ferro, el balcó envidriat que sobresurt pel damunt de l’entrada i les columnes en forma de bobines que flanquegen l’entrada en al·lusió a l’ofici del comerciant.

La primera obra de Gaudí a l’Eixample és un testimoni únic del treball de l’arquitecte que permet observar i meravellar-se amb l’evolució de la seva arquitectura al llarg del temps i, a més, si es dóna l’ocasió, gaudir de la deliciosa cuina mediterrània.

more

Informació de contacte