La plaça de Catalunya

Espais urbans
  • Patrimoni cultural
  • Per fer compres
  • Turisme responsable

La plaça de Catalunya

La plaça de Catalunya és el centre neuràlgic de la ciutat i l’artèria que connecta el nucli antic amb l’Eixample. Sempre plena de vida, hi conflueixen quatre importants avingudes comercials: el passeig de Gràcia, la rambla de Catalunya, el Portal de l’Àngel i la mateixa Rambla.

El punt de trobada

Construïda l’any 1889 després de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any anterior, la funció de la plaça de Catalunya era, i encara ho és, connectar l'Eixample amb el nucli més antic de la ciutat. Des de la seva inauguració, sempre ha estat un dels pulmons de Barcelona, un lloc ple de cafès i restaurants que han estat centre de debats literaris i polítics i que encara avui són un dels principals punts de trobada. La plaça, que ocupa 48.500 metres quadrats, va esdevenir un símbol de la ciutat i s’hi celebren actes públics, concerts i diverses trobades ciutadanes. Avui dia és, a més a més, un gran punt de connexions de tota la ciutat i se'n considera el centre neuràlgic.

Una plaça amb art

Envoltada d’edificis imponents i amb dues grans fonts que n'embelleixen la banda superior, aquesta gran plaça està enriquida, a més, amb nombroses mostres d’art, amb escultures com La Deessa, de Josep Clarà; el Monument a Francesc Macià, de Josep Maria Subirachs; Els pastors, de Pau Gargallo; i altres obres d’artistes com Josep Llimona i Enric Casanova.

Al subsòl conserva l’avinguda de la Llum, una gran via subterrània que havia estat un dels primers centres comercials de la ciutat i que va donar inici a la gran activitat comercial d’aquesta plaça i on, en l’actualitat, es troben grans centres comercials, com El Triangle.

A la plaça de Catalunya, la diversitat més real de la ciutat es fa palesa amb la confluència de turistes, viatgers, habitants, botigues, venedors, bancs. Seure als seus bancs o a la terrassa de l’emblemàtic Cafè Zurich i observar tot aquest enrenou ens farà sentir vius i part de Barcelona.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: