El Quadrat d’Or

Espais urbans
  • Antoni Gaudí
  • Creativitat
  • Josep Puig i Cadafalch
  • Lluís Domènech i Montaner
  • Modernisme

El Quadrat d’Or

Com si fos un museu a l’aire lliure, el Quadrat d’Or de l’Eixample engloba les obres arquitectòniques modernistes més rellevants: la Casa Batlló, la Pedrera i la Casa Amatller. Edificis de gran valor dissenyats pels millors arquitectes d’una època daurada que encara es manté viva en la memòria dels seus carrers.

L’esplendor del modernisme

La Barcelona burgesa de la darreria del segle XIX i començament del XX es desplega al famós Quadrat d’Or de l’Eixample, que reuneix joies de l’arquitectura modernista. Delimitat als costats pel carrer Aribau i el passeig de Sant Joan, per l’avinguda Diagonal a la part superior i per la plaça de Catalunya a la inferior, el Quadrat d’Or té com a artèria el famós passeig de Gràcia, avinguda d’esbarjo per a les classes benestants del començament del segle XX.

El temps de la burgesia

Quan l’any 1863 es van destruir les muralles que ofegaven l’antiga Barcelona, el nou Eixample, dissenyat per l’urbanista Cerdà, va quedar inaugurat i les famílies acomodades es van traslladar al nou barri, la qual cosa va donar origen al paisatge gairebé de fantasia que es pot observar avui passejant pels seus carrers.

El Quadrat d’Or fa reviure a aquells temps, una època en què la competència entre les famílies burgeses per tenir la casa més luxosa i extravagant també va donar lloc a una pugna entre els arquitectes més prestigiosos, com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Lluís Domènech i Montaner. D’aquesta competència van sorgir meravelles en forma d’edificis modernistes, amb un refinament estilístic i unes façanes impressionants que no escatimaven en l’ús de materials com la ceràmica, el ferro forjat, la fusta i el vidre. Vidrieres infinites de múltiples colors, flors i formes impossibles a cada façana, finestrals amb formes orgàniques, portes majestuoses... Tot un espectacle per a la vista i la memòria i tot un llegat de luxe i modernisme.

more

Informació de contacte