El santuari de Sant Josep de la Muntanya

Patrimoni cultural
  • Espais urbans

El santuari de Sant Josep de la Muntanya

L’any 1895 es posava la primera pedra d’aquest santuari gegantí ubicat al barri de la Salut i dedicat a l’acollida d’infants orfes. El temple, obra de Francesc Berenguer, rep anualment la visita de milers de peregrins i inclou un centre de menors en risc d’exclusió social, seguint l’obra iniciada per la beata Petra de Sant Josep, la impulsora del temple.

Una llar per a orfes i desemparats

La Congregació de Mares dels Desemparats i Sant Josep de la Muntanya van promoure la construcció del santuari de Sant Josep de la Muntanya. Les obres van començar l’any 1895 i es van allargar fins al 1902, i el resultat va ser un edifici singular de pedra que, tot seguint el gust historicista del moment, s’inspirava en l’estil romànic.

El conjunt està format per tres elements: l’església, la llar i la residència, i a tots tres s’hi accedeix per una doble escalinata que condueix a la gran terrassa situada per sobre del nivell del carrer.

Petra de Sant Josep

A l’oratori del santuari va morir l’any 1906 la beata Petra de Sant Josep, fundadora de la congregació i impulsora d’aquest i de molts altres centres arreu del país. Aquesta monja d’origen malagueny va dedicar la vida a construir hospitals i llars per als pobres, sempre dins les normes estrictes que dictava la seva congregació. Avui dia, el complex comprèn un centreque pertany a la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència(FEDAIA).

more

Informació de contacte