La Finca Sansalvador

Patrimoni cultural
  • Modernisme
  • Parcs i jardins
  • Turisme responsable

La Finca Sansalvador

Rere una reixa de marcat estil modernista del passeig de la Mare de Déu del Coll s’obre la finca que el doctor Sansalvador va comprar amb l’ànim de fer habitatges. La troballa d’aigua amb radi, però, va canviar el projecte i va comportar l’encàrrec d’unes grutes que accedissin al pou, les quals va dur a terme l’arquitecte Josep Maria Jujol.

Aigües radials

Situada a tocar de l’entrada del parc de la Creueta del Coll, la Finca Sansalvador va ser un encàrrec que el doctor Sansalvador va fer a l’arquitecte Josep Maria Jujol, deixeble de Gaudí, i que va passar a la història com un lloc curiós al barri de Gràcia. En un principi, la idea del propietari era fer una casa d’estiueig a la façana del passeig de la Mare de Déu del Coll i aixecar a la banda superior del terreny una altra torre per llogar. L’anècdota curiosa és que, durant les obres, es va trobar una mina d’aigua amb suposades propietats radiològiques i medicinals que el doctor va decidir comercialitzar amb la marca Agua Radial. Per aquest motiu, Sansalvador va canviar el seu pla inicial i va fer construir unes grutes d’accés al pou que portessin l’aigua a la planta d’embotellament, i un jardí romàntic que les integrés en l’entorn natural, tot i que finalment l’aigua no va ser tan miraculosa com pensava.

Jujol

Avui dia, del projecte truncat queden l’habitatge del porter, una petita casa decorada amb arrimador de ceràmica de colors que ha estat reformada no fa gaire seguint fidelment el seu disseny original i, sobretot, el jardí, amb unes galeries subterrànies a les quals s’accedeix a través d’uns arcs parabòlics magnífics que condueixen al pou d’aigua.

Actualment, la Finca Sansalvador conté la seu del Taller d’Història de Gràcia, que sovint fa jornades de portes obertes.

more

Informació de contacte