El Mercat de l’Abaceria Central

Per fer compres
  • Mercats
  • Patrimoni cultural

El Mercat de l’Abaceria Central

Situat a la travessera de Gràcia, el Mercat de l’Abaceria Central és un dels llocs més concorreguts del barri. Els productes, els preus populars i la llarga trajectòria al servei dels veïns l’han convertit en símbol de la Gràcia treballadora i menestral. El Mercat de l’Abaceria està pendent d’una remodelació imminent, que el prepararà per afrontar els nous reptes del segle XXI.

El mercat de la classe obrera

Si bé la zona alta de Gràcia ha estat tradicionalment la de les classes benestants, la Gràcia del sud va ser la de les fàbriques, les classes treballadores i els habitatges humils. El mateix mercat es va construir al solar de la desapareguda fàbrica El Vapor Nou, una de les més importants de l’època, dedicada a la indústria del cotó. Més d’un segle després, el Mercat de l’Abaceria encara manté l’atmosfera de mercat popular de tota la vida

La memòria popular

Com tants altres mercats centenaris de Barcelona, l’Abaceria Central té estructura metàl·lica i tancament d’obra vista, i està formada per tres naus, una de grans proporcions la central i dues de laterals, més petites. De l'edifici destaquen les teulades lleugerament corbes, com si fossin teules gegantines col·locades a manera de sostres.

Aquest mercat ha quedat immortalitzat, també, gràcies a l’escriptora Mercè Rodoreda i a la seva novel·la La plaça del Diamant: aquí venia a comprar la Natàlia, el personatge principal de la història i un símbol de les dones treballadores i humils de la Barcelona de principis del segle XX.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: