El passeig de Sant Joan

Espais urbans
  • Creativitat
  • Josep Puig i Cadafalch
  • Patrimoni cultural

El passeig de Sant Joan

Un dels carrers més estimats pels barcelonins, el passeig de Sant Joan, neix a l’Arc de Triomf i s’enfila fins a la travessera de Gràcia. Al llarg de les seves onze illes de cases se succeeixen edificis emblemàtics i fonts monumentals, escultures, jardineres, zones per a gossos i carrils bici, parcs infantils i àrees de petanca…, tot sota la protecció dels inconfusibles plàtans de Barcelona.

El passeig del barri

Tot i ser un bulevard ampli i elegant, el passeig de Sant Joan és també una via dinàmica i comercial. El seu tram gracienc, conegut com «Sant Joan de Dalt», ofereix als veïns del Camp d’en Grassot tot allò que es pot demanar a un carrer de barri i, com a tal, disposa de locals tan diversos com ara una botiga de labors de les de tota la vida, un bar que presumeix de tenir la millor terrassa i el millor vermut del passeig, una orxateria artesanal o una botiga d’objectes de disseny.

Un bulevard de records

Caminar pel passeig de Sant Joan és fer-ho per la història moderna de Barcelona. Només el tram superior, des de l’encreuament amb l’avinguda Diagonal, ja reuneix un bon grapat d’edificis i monuments singulars: a la mateixa confluència amb la Diagonal hi ha el Monument a Jacint Verdaguer, i al número 108, la Casa Macaya, un edifici modernista de Puig i Cadafalch. A la cruïlla amb Còrsega, s’hi va reubicar la Font dHèrcules, que presumeix de ser la més antiga de la ciutat, i a l’alçada de Rosselló hi ha la Font de la Caputxeta Vermella. Una mica més amunt es pot veure el monument al músic Anselm Clavé i, finalment, l’escultura de marbre de fra Pedro Ponce, al final del passeig.

more

Informació de contacte