Nou Barris

Nou Barris

El districte de Nou Barris, divers i extens, és la Barcelona inexplorada als peus de Collserola. Ofereix nombrosos espais verds per gaudir-ne, i té una intensa vida veïnal i cultural que es mou a un ritme independent de la resta de la ciutat.

Espais per sorprendre’s 

Nou Barris ofereix una de les cares de Barcelona més inexplorada i plena de sorpreses. Situat a l’extrem nord de la ciutat, entre la serra de Collserola i l’avinguda Meridiana, i tocant al districte de Sant Andreu, el de Nou Barris és un districte amb carrers d’estructura costeruda i irregular i ple de zones verdes allunyades del bullici. Arreu es combinen avingudes interminables amb petits carrerons i bars de tota la vida, amb veïns arribats dels llocs més variats del món que formen una barreja curiosa i diversa.

 

Arran de la gran transformació que ha viscut la ciutat al llarg de les darreres dècades, el districte de Nou Barris s’ha convertit en una mostra del nou urbanisme de Barcelona, amb moderns espais i equipaments com el Parc Central, el Parc Tecnològic, el poliesportiu Can Dragó, la plaça Sóller, el casal de barri Trinitat Nova i el CEM Turó, que conviuen amb elements històrics patrimonials, com els aqüeductes, el Rec Comtal, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, el castell de Torre Baró o el santuari de Santa Eulàlia de Vilapicina, entre d’altres.

El creixement poblacional i industrial de Nou Barris va ser tardà en comparació de la resta de la ciutat, i no va ser fins als anys cinquanta, seixanta i setanta del segle XX que no va començar a expandir-se com a punt d’acollida per a la immigració obrera d’aquesta època. Els veïns de Nou Barris sempre s’han fet conèixer pel seu caràcter lluitador. Al districte hi ha un moviment social arrelat, un associacionisme veïnal que es va iniciar durant la dictadura franquista i es va fer fort durant la transició. Un moviment que va esdevenir el motor de transformació del barri per tal d’incorporar-lo a la ciutat. Així, el teixit associatiu ha contribuït al desenvolupament d’una dinàmica social de caràcter veïnal integradora i cohesionadora. Aquesta consciència social es reflecteix en la riquesa cultural de Nou Barris, que recull aportacions d'arreu i genera propostes culturals singulars i innovadores, com l'Ateneu Popular 9 Barris, referent del món del circ de la ciutat.

Tot un món per explorar

Al nord, l’orografia muntanyosa de carrers costeruts i enormes zones verdes amaga barris encara més inexplorats: Canyelles, Roquetes, Torre Baró, Can Peguera... Racons de la ciutat que conserven el ritme de vida pausat i petits fragments de la història del nostre país. I on és possible gaudir de recorreguts gastronòmics a preus populars gens fàcils de trobar en altres indrets de la ciutat.

La part sud limita amb el districte d’Horta-Guinardó, ja que gran part dels barris que avui dia formen Nou Barris constituïen històricament les rodalies de l’antic municipi d’Horta i Sant Andreu del Palomar. A l’igual d'Horta abans de la seva expansió com a zona obrera, Nou Barris era un espai rural poblat de masies, com ara Can Basté o Can Verdaguer, que encara es conserven. Molt a prop, els barris de la Guineueta, Verdun i Torre Llobeta i Vilapicina amaguen places i racons de la Barcelona obrera més autèntica.

Un dels eixos comercials més importants del districte és la Via Júlia, coneguda com la rambla de Nou Barris, que acull comerços, bars i petites botigues al seu voltant. Molt a prop hi ha el passeig de Verdum i el passeig de Fabra i Puig, dues de les artèries on es fa més vida de barri i on encara podem gaudir d’algunes tasques i restaurants autèntics en els quals menjar bé i barat és possible.

Les zones verdes més conegudes de Nou Barris són el parc de la Guineueta i el parc del Turó de la Peira. Cal destacar especialment el parc Central de Nou Barris, un enorme espai verd únic a tota la ciutat per la seva grandària i riquesa natural. A més, al parc hi ha l’edifici de l’antic Hospital Mental de la Santa Creu, construït per l’arquitecte Josep Oriol Bernadet el segle XIX i que actualment acull la seu del districte i altres dependències municipals, com ara la biblioteca, la Guàrdia Urbana, etc.

more
Districte 8 Nou Barris