Patrimoni cultural
  • Edat mitjana
  • Oci i lleure
  • Recerca i coneixement

Can Basté

Amb una façana esgrafiada que s’obre al passeig de Fabra i Puig, Can Basté és una casa protegida com a bé d’interès cultural local a Barcelona. La seva història es remunta al segle XVII, quan Nou Barris era una zona completament rural. Avui dia Can Basté inclou el centre cívic del barri del Turó de la Peira, que ofereix riquesa cultural i un espai de trobada per als veïns.

Una masia històrica

Construïda sobre les restes medievals d’una torre que havia estat propietat del baró de Creixell, la masia de Can Basté ja formava part al segle XVII de l’antic llogaret de Santa Eulàlia de Vilapicina, el conjunt històric que encara es conserva al carrer de Pere d’Artés. El nom de la masia es deu a la família que en va ser propietària al segle XVIII, que la va reformar i ampliar, cosa que la va dotar de l’aspecte senyorial que conserva avui dia: un vistós edifici bastit a quatre vents, amb façana esgrafiada i un pont que la uneix a l’església de Santa Eulàlia de Vilapicina.

Des d’aleshores, la masia va passar per diversos propietaris fins a esdevenir, l’any 1995, el centre cívic públic que és en l’actualitat. Testimoni d’un passat del qual queden poques traces, el seu valor històric i el fet d’estar obert a tothom fan d’aquest edifici un dels més emblemàtics i estimats del districte. 

Vestigis d’ahir

Can Basté és una de les poques masies que han sobreviscut al pas del temps a Nou Barris. Quan l’Ajuntament va encarregar rehabilitar-la, l’any 1991, es van dur a terme intervencions arqueològiques en què es van trobar elements medievals d’importància, entre els quals destaca una sitja amb boca quadrada.

Protegida com a bé d’interès cultural local i transformada en centre cívic, Can Basté regeix en el present gran part de la vida cultural i veïnal de la zona i és un espai acollidor obert a tothom. 

more

Informació de contacte

Segueix-nos: