Sant Andreu

Sant Andreu

El districte de Sant Andreu és com els seus veïns: té caràcter, és lluitador i té un respecte profund per les tradicions. Des dels Tres Tombs fins a l’Esclat i tantes altres festes, la tradició marca el rumb d’un poble antic que, annexionat a Barcelona, encara manté el seu esperit.

Tradicions per deixar-se emportar

La memòria de la ciutat passeja i es pren un cafè pels barris de Sant Andreu. El districte manté un un caràcter tradicional i un sentiment de poble que s’amaga entre els seus carrers antics i empedrats, les places porxades i els comerços centenaris. S’hi amaguen restes romanes i s'hi poden descobrir masies sòlides que parlen d’un passat rural, d’un poble que es va convertir en nucli urbà i que va acabar sent part de la gran Barcelona actual. Però és també un passat industrial que evoca lluites obreres, sindicalisme i suport veïnal, i que ara es recupera per a la ciutat obrint recintes com ara el parc de la Pegaso a la Sagrera, la fàbrica de creació Nau Ivanow o la Fabra i Coats, antiga seu d’una filatura amb 30.000 metres quadrats d’antic ús industrial que ha passat a ser d’ús públic i que inclou, entre d’altres, la Fàbrica de Creació i el Centre Cultural Can Fabra.

L’orgull andreuenc  

Sant Andreu són els seus veïns i les seves tradicions, arrels que no es volen perdre ni amagar sota capes de formigó i que els ciutadans s’encarreguen de reclamar, com els edificis centenaris del carrer Major, on s’alcen orgulloses algunes joies arquitectòniques com ara la modernista Can Guardiola o la Casa Bloc, obra mestra del racionalisme català.

Tradicions que passen de pares a fills també amb orgull, com els Tres Tombs, la romeria de carrosses de Sant Antoni, una de les més antigues de Barcelona i la primera del calendari anual, en què es fa la benedicció dels animals i es llencen tones i tones de caramels. I l’Esclat Andreuenc, amb la comparsa dels trabucaires de Sant Andreu, que omplen de soroll els carrers del barri i desperten la ciutat sencera amb el trets dels seus trabucs. Sant Andreu és trabuc!

Districte 9 Sant Andreu