La Casa Bloc

Patrimoni cultural
  • Avantguardes
  • Innovació
  • Museus
  • Recerca i coneixement

La Casa Bloc

Amagat entre els carrers de Sant Andreu, hi ha un bloc d’habitatges obrers que són un petit tresor: la Casa Bloc. Cinc edificis disposats en forma d'essa que van trencar amb el concepte d’habitatge social i que s’han convertit en un dels millors exemples d’arquitectura racionalista del segle XX.

El progrés racionalista

Llum, ventilació i higiene. Aquestes van ser les tres premisses fonamentals per a la construcció durant la Segona República dels pisos de la Casa Bloc, un conjunt d’habitatges per als obrers, que aleshores encara vivien en barraques als barris industrials de Sant Andreu. Es va projectar la construcció de 200 habitatges, en els quals els arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé, integrats en el moviment racionalista i membres del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), van voler crear un entorn net, clar i assequible que fes la vida més fàcil als treballadors.

La gran essa que formaven els cinc edificis estava composta per habitatges dúplex oberts a l’exterior, on sempre entrava la llum natural i on es van suprimir els patis interiors, de tal manera que tots els pisos donaven a les dues bandes del carrer, amb la qual cosa la ventilació era més efectiva. Uns blocs que s’alçaven sobre pilars per permetre l’entrada fluida dels habitants i per crear espais verds. Un projecte que no acabaria la República, però sí el govern franquista. Per aquest motiu, allò que inicialment s’havia projectat com a habitatges per a obrers va acabar sent pisos per a militars, vídues de guerra i més tard policies nacionals.

Un pis dels anys trenta

La rehabilitació d’un dels pisos com a pis-museu ha estat a càrrec del Disseny Hub de Barcelona, que ha recuperat els paviments hidràulics originals, les portes plegables —retirades d’altres pisos en desús—, les cuines econòmiques, el safareig amb dutxa, separat del lavabo, i fins i tot peces del mobiliari original dels anys trenta. Un pis-museu que es pot visitar per comprovar com l’arquitectura racionalista va pensar en cases funcionals, però que dignifiquessin les dures condicions de vida dels treballadors de Sant Andreu.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: