La Casa de l’Aigua de Trinitat Vella

Patrimoni cultural
  • Espais naturals
  • Modernisme
  • Museus
  • Turisme responsable

La Casa de l’Aigua de Trinitat Vella

Antigament, el sistema d’abastament d’aigua de Barcelona tenia estacions de bombeig com la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella. Aquesta instal·lació recollia l’aigua procedent dels pous de Montcada i Reixac i la impulsava fins al dipòsit de la Trinitat Nova, on es tractava i des d’on era dirigida a bona part de la ciutat.

Aigua corrent i ciutat moderna

Les instal·lacions les va projectar l’arquitecte Pere Falqués l’any 1915, després que una epidèmia de tifus s’estengués per la ciutat a través, precisament, de l’aigua contaminada. L’edifici, d’estètica modernista, es va construir a l’actual Parc de les Aigües de la Trinitat Vella i va entrar en funcionament l’any 1919. La Casa de l’Aigua va romandre activa durant bona part del segle i només va aturar-se prop d’un any a causa de les riuades del 1962.

Un edifici al servei del barri

El Museu d’Història de Barcelona, juntament amb diferents entitats dels districtes de Sant Andreu i Nou Barris, treballa en un procés d’adequació de totes les instal·lacions per obrir-les al públic. L’objectiu és fer visitables els espais principals –és a dir, l’estació elevadora de la Trinitat Vella, el dipòsit de la Trinitat Nova i les conduccions que les connecten entre si i amb la ciutat– per tal de mostrar com funcionava el subministrament d’aigua potable a les grans ciutats. Des de principis del segle XXI, la Casa de l’Aigua ofereix un centre ocupacional i també ha donat nom a l’estació de metro que, des de l’any 2003, hi arriba.

more

Informació de contacte