El Congrés i els Indians

Espais urbans
  • Patrimoni cultural
  • Turisme responsable

El Congrés i els Indians

Originat a principis del segle XX a partir de la tornada dels emprenedors que havien anat a Amèrica a fer fortuna, l’antic barri dels Indians va créixer i es va desenvolupar amb la construcció del nou barri del Congrés als anys seixanta per iniciativa de l’Església, que buscava donar resposta a l’auge de la immigració. Aquesta urbanització el va transformar en el nou barri del Congrés i els Indians.

L’herència americana

Quan l’any 1898 la monarquia espanyola va perdre la guerra de Cuba i l’antiga colònia es va independitzar, molts catalans que havien anat a fer les Amèriques van haver de tornar a casa i van construir residències que reflectissin la fortuna aconseguida ultramar. Alguns d’aquests emprenedors van triar com a lloc de residència uns terrenys aleshores despoblats del districte de Sant Andreu, que no van trigar a ser coneguts com el barri dels Indians. D’aquella època es conserven algunes cases, entre les quals la més destacada és, probablement, la coneguda com a Torre Rosa, de l’any 1920, avui transformada en cocteleria.

El congrés eclesiàstic

L’any 1952, en un moment de postguerra en què la societat estava molt empobrida i la immigració anava en augment, a Barcelona es va celebrar el XXXV Congrés Eucarístic Internacional, que va congregar un gran nombre d’autoritats religioses d’arreu. Un dels resultats d’aquest esdeveniment va ser la decisió d’edificar diversos polígons destinats a les famílies obreres, d’entre els quals el barri del Congrés va ser el més important.

El Patronat d’Habitatges del Congrés Eucarístic va comprar 16,3 hectàrees de l’antiga finca de Can Ros, que pertanyia a la família Ros i de Ramis, on es va projectar el nou barri, que poc després es va annexionar al territori veí dels Indians i va esdevenir el barri de contrastos que és avui dia.

more

Informació de contacte