L’estació de La Sagrera

Transports singulars
  • Bàrcino
  • Innovació
  • Patrimoni cultural

L’estació de La Sagrera

Creada a la dècada dels cinquanta del segle passat com a estació terminal de la línia L1 del metro, la Sagrera s’ha convertit en una estació que connecta metro, Rodalies i serveis regionals. Des del 2010 s’està treballant en un altre gran projecte d’estació a la zona, que s’inaugurarà el 2019 i que serà la principal estació de tren d’alta velocitat de la ciutat.

Present i futur

Tradicionalment, l’estació de La Sagrera ha estat l’estació de metro de la línia L1 que, amb el pas dels anys, s’ha convertit en un punt de connexió de transport molt important, especialment per a la zona nord de Barcelona. Amb serveis de metro, Rodalies i trens regionals que molts barcelonins utilitzen cada dia, és un lloc amb un gran moviment.

Amb l’arribada del tren d’alta velocitat, des de l’any 2010 es treballa en la creació a la zona d’una altra estació que tindrà el nom de Barcelona - La Sagrera o Sagrera TAV. Aquesta nova estació pretén convertir-se en la infraestructura ferroviària més gran de tot Catalunya. El nou equipament ferroviari tindrà unes dimensions de 38 hectàrees i disposarà de serveis de tot tipus: alta velocitat, llarga i curta distància, metro, bus i Rodalies. La seva posada en marxa, que es preveu per a l’any 2019, s'estima que pot superar els 100 milions de viatgers anuals, 50 milions més dels que té actualment l’estació de Sants, i s’espera que sigui el punt de confluència de transport més important de Barcelona, així com una de les estacions més grans d’Europa.

Restes d’història

Cal destacar que durant les obres de construcció de la nova estació s’han trobat nombroses restes arqueològiques que han endarrerit les obres en diferents ocasions. A mitjan 2011 es van descobrir restes d’una vil·la termal i vinícola romana a les proximitats del carrer del Pont del Treball Digne, així com mosaics i pintures d’època romana. Més tard, es van trobar un sepulcre i unes foses del període neolític que es van traslladar al Museu d’Història de Barcelona.

Una altra anècdota curiosa va ser el descobriment l’any 2012 de rases de vinyes, tres gerres ceràmiques i estructures de premses de vi que daten del segle I i principis del segle II.

more

Informació de contacte