La Fabra i Coats

Patrimoni cultural
  • Creativitat
  • Espais d'estudi i recerca
  • Recerca i coneixement

La Fabra i Coats

On abans es torçaven fils, ara es crea art; on abans entraven milers de treballadors, ara els ciutadans hi tenen un centre per gaudir. La Fabra i Coats, antiga filatura que va donar nom i caràcter a part de Sant Andreu, és ara un espai recuperat que proclama orgullós l’esperit obrer d’un barri.

Filant el passat

Les sirenes que marcaven les hores d’entrada i sortida dels treballadors de la Fabra i Coats eren també les sirenes que regulaven la vida del poble de Sant Andreu. L’empresa de filatures Fabra i Coats va esdevenir el gran centre de producció per als andreuencs, i a principis del segle XX, Ca l’Alzina, també coneguda com a Can Mamella, donava feina a més de 1.500 persones. La Fabra i Coats estava ubicada en un recinte industrial que ocupava dues illes senceres que, avui, gràcies a l’acció veïnal, s’han convertit en un espai recuperat per als ciutadans, amb 30.000 metres quadrats que acullen un gran centre cultural i social.

L’empresa de filatures va néixer el 1839, però no va ser fins al 1903, quan es va fusionar amb l’empresa escocesa J&P Coats, que va prendre el nom pel qual va ser coneguda arreu, la Fabra i Coats, i va adoptar un model empresarial sorprenent per a l’època, perquè va importar millores per als treballadors, com ara les vacances pagades, les escoles bressol al recinte o l’assistència sanitària.

La fàbrica del segle XXI

Can Fabra va donar a Sant Andreu un pòsit de colònia industrial que encara es manté als nostres dies. La reconversió industrial va tancar la fàbrica, però l’Ajuntament va comprar els locals i els terrenys per destinar-los a usos culturals. Can Fabra, que havia estat el sosteniment de generacions i generacions d’andreuencs, es capgirava per convertir-se en un centre cultural de primer ordre, el Centre Can Fabra. Un antic edifici industrial que avui conté un laboratori de creació artística, la Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, el Centre d’Art Contemporani, el Centre Cultural Can Fabra, la Biblioteca Ignasi Iglésias, el casal de barri de Sant Andreu, l’espai social i cultural Josep Bota i la plaça de Can Fabra. On abans filaven els obrers, ara els néts i besnéts d’aquells obrers gaudeixen, creixen i creen art.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: