El Campus Ciutadella (UPF)

Espais d'estudi i de recerca
  • Creativitat
  • Recerca i coneixement

El Campus Ciutadella (UPF)

Ocupant tres edificis històrics de finals del segle XIX, el Campus Ciutadella de la UPF, la Universitat Pompeu Fabra, ha omplert la Vila Olímpica d’estudiants des del 1998. Un d’aquests edificis és el singular Dipòsit de les Aigües, de maó vist, amb unes arcades impressionants de gran alçària i avui dia transformat en una magnífica biblioteca.

Una universitat jove

La Universitat Pompeu Fabra, la UPF, que va iniciar la seva singladura l’any 1990, articula l'activitat docent en tres campus, d’entre els quals el Campus Ciutadella concentra els estudis de ciències socials i humanes.

Ubicat al barri de la Vila Olímpica, a tocar del parc de la Ciutadella i del Zoo de Barcelona, la seva instal·lació en aquesta zona és el resultat del procés de regeneració urbana que va viure la ciutat a partir dels Jocs Olímpics, ja que va donar una nova vida a tres edificis històrics que havien caigut en desús.

Edificis amb història

Dos d’aquests tres edificis, anomenats Jaume I i Roger de Llúria, havien estat en els seus orígens casernes militars construïdes l’any 1887. El tercer, el Dipòsit de les Aigües, s’havia construït uns anys abans i s’havia inaugurat el 1880 amb la funció de regular el cabal de la cascada del parc de la Ciutadella i regar els jardins. Projectat per l’arquitecte Josep Fontserè, es tracta d’una construcció idèntica a un prototip romà, formada per un laberint d’arcs paral·lels de 14 metres d’alçària, que es creuen en una volta de canó i s’estenen com per efecte d’un mirall al llarg de 65 metres de profunditat. Antoni Gaudí, aleshores un jove estudiant d’arquitectura, va contribuir al projecte ocupant-se dels càlculs dels elements de suport. Transformat avui dia en la Biblioteca General de la UPF, el Dipòsit de les Aigües ofereix unes sales de lectura impressionants on els estudiants poden consultar el complet fons bibliogràfic que conté, i que inclou, entre altres, les col·leccions de la Biblioteca Haas, de la Cambra de Comerç de Barcelona i de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives, que també té la seu en aquest edifici.

more

Informació de contacte

Segueix-nos:

També et pot interessar...