El Mercat del Clot

Per fer compres
  • Mercats
  • Patrimoni cultural
  • Qualitat de vida

El Mercat del Clot

Situat al rovell de l’ou del barri que li dóna nom, el Mercat del Clot va ser projectat per Pere Falqués i inaugurat l’any 1889, juntament amb el seu veí i germà bessó, el Mercat del Poblenou. Els orígens d’aquest mercat es remunten segles enrere, quan era un mercat ambulant a l’aire lliure, i avui dia és un mercat central important al servei del barri, en part gràcies a la profunda modernització del 1995.

Arquitectura municipal amb marca

La construcció del Mercat del Clot s’emmarca en el fort creixement de la ciutat de Barcelona durant el segle XIX, i la necessitat consegüent d’equipar els diferents barris i viles annexos amb edificis funcionals i adequats per acollir els mercats. Així doncs, i tot seguint les tendències de Londres i París (especialment de Les Halles), l’Ajuntament de Barcelona va decidir crear una xarxa de mercats que es caracteritzaven per unes estructures comunes: esquelet metàl·lic i parets de maó vist.

El disseny del Mercat del Clot va anar a càrrec de l’arquitecte municipal Pere Falqués, que el va fer pràcticament idèntic a un altre mercat proper, el del Poblenou, i tots dos espais es van convertir no només en centres imprescindibles de comerç i trobada del districte de Sant Martí, sinó també en exemples emblemàtics d’un tipus de construcció pròpia de la Barcelona modernista.

Catedrals de la dieta mediterrània

La venda de producte local, fresc i de qualitat, l’atenció personalitzada i la professionalitat de les persones que hi treballen fan dels mercats autèntics temples de l’alimentació saludable. En aquest sentit, l’any 1991 es va crear l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) amb l’objectiu de mantenir i fomentar aquesta cultura de mercat a la ciutat. Així doncs, al Mercat del Clot, com en molts d’altres, s’hi desenvolupen activitats que van més enllà del simple intercanvi comercial: tallers i xerrades sobre cuina i gastronomia, demostracions, rutes… Com a exemple, i coincidint amb la Festa Major del Clot, el mercat organitza la “Nit de Tapes”, una iniciativa que comparteixen molts mercats municipals de la ciutat en què hi ha música en directe, sortejos, descomptes i altres actes.

more

Informació de contacte

També et pot interessar...