El Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museus
  • Creativitat
  • Edat mitjana
  • Recerca i coneixement

El Museu Nacional d'Art de Catalunya

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, a més d’estar ubicat en un dels edificis més impressionants de la ciutat, presenta una de les col·leccions més completes del món pel que fa a l’art romànic i el seu fons artístic és d’un valor incalculable. Presidint una de les entrades de Montjuïc, es troba en un indret privilegiat i guarda una de les riqueses culturals més importants de la ciutat.

El palau de l’art medieval català

Situat al parc de Montjuïc, el Museu Nacional d’Art de Catalunya ens saluda des de l’imponent Palau Nacional, obra d’Eugenio Cendoya i Enric Catà i que es va construir per a l’Exposició Universal del 1929.

Aquest museu conté la millor col·lecció de pintura mural romànica del món, amb moltes de les peces procedents de petites esglésies rurals del Pirineu que van haver de ser rescatades i traslladades per tal de protegir el patrimoni català. Aquestes pintures, posteriors al segle XI, com les de Sant Quirze de Pedret o Santa Maria d’Àneu, tenen una originalitat i un valor únic a tot el món.

Una de les obres mestres d’aquesta col·lecció son les pintures de l’absis de Sant Climent de Taüll, amb el famós Pantocràtor o Crist en Majestat, indiscutible creació magistral del segle XII i una prova tangible de la força creativa de la pintura catalana.

Una gran pinacoteca

El museu també recull l’obra dels artistes que representen millor el modernisme català, com Gaudí o Casas. A més a més, disposa d'una col·lecció de quadres i peces del període gòtic i un fons de pintors europeus del Renaixement, com Tiziano o Velázquez. Del fons contemporani del qual podem gaudir al seu interior ressalten les obres artístiques de Solana, Dalí o Alfred Sisley.

Els orígens del recinte daten de l’any 1934, quan va obrir les seves portes el Museu d’Art de Catalunya amb una col·lecció medieval. A poc a poc es va convertir en el gran museu que és en l’actualitat, i s'hi va afegir la famosa sala d’art romànic i finalment, el 2004, la col·lecció d’art modern.

Envoltat de natura en un emplaçament privilegiat, la varietat de les seves col·leccions al llarg del temps ens pot apropar al plaer d’aprendre a través de l’art.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: