Patrimoni cultural
  • Creativitat
  • Espais d'estudi i recerca
  • Recerca i coneixement

El Vapor Vell

La que va ser una de les fàbriques tèxtils més importants del segle XIX a Barcelona, motor de la revolució industrial, és des de principis del segle XX un motor de la cultura al barri de Sants. Transformada en la Biblioteca Vapor Vell, està especialitzada en música moderna, amb una col·lecció singular i un fons de luxe, i promou una gran activitat cultural.

Un passat industrial

A Barcelona la revolució industrial va esdevenir especialment important al llarg del segle XIX i al voltant de la indústria tèxtil. En tractar-se d’una ciutat emmurallada, les noves fàbriques es van instal·lar a les viles properes, com va ser el cas de Sants. En aquest antic municipi independent, que avui dia és un barri integrat a la ciutat, es va instal·lar el Vapor Vell, considerada una de les primeres grans fàbriques modernes de Catalunya i que incloïa el vapor com a element innovador.

L’edifici, propietat de Güell, Ramis i Companyia, es va començar a construir l’any 1844, i dos anys després va iniciar la seva producció, dedicada al vellut. Va arribar a convertir-se en una de les fàbriques més importants del sector, ja que donava feina a milers de treballadors, però la crisi del sector cotoner de l’any 1889 va comportar-ne el tancament. L’any següent, Eusebi Güell, el fill del fundador, va traslladar l’activitat a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.

Cultura en moviment

Des d’aleshores, l’edifici va tenir nombrosos usos. Un dels més curiosos el va tenir poc després del tancament com a fàbrica, quan el cineasta pioner Fructuós Gelabert va triar el pati com a escenari principal per rodar Riña en un café, considerada la primera pel·lícula de ficció de l’Estat espanyol.

Posteriorment, va passar per moltes mans, des de la CNT durant la Guerra Civil fins a la companyia Rumasa als anys setanta, fins que finalment, a mitjan anys vuitanta, el va adquirir l’Ajuntament, que va decidir convertir el complex industrial en una biblioteca de barri, que es va inaugurar oficialment l’any 2000.

Considerat monument històric i bé d’interès cultural, l’edifici que avui dia és la seu de la moderna Biblioteca Vapor Vell continua sent un motor del barri que fomenta i desenvolupa la cultura a Sants. Es pot participar en xerrades, clubs de lectura, conferències, tallers i moltes més activitats que es duen a terme dia a dia en aquest espai ple d’història i memòria.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: