El Col·legi de les Teresianes

Espais d'estudi i de recerca
  • Antoni Gaudí
  • Creativitat
  • Modernisme
  • Recerca i coneixement

El Col·legi de les Teresianes

Protegit per la reixa i el jardí que l’envolta, s’aixeca un edifici imponent que sembla talment una fortalesa. És el Col·legi de les Teresianes, una escola gegantina que des de fa 125 anys desenvolupa la tasca docent per a la qual va ser concebuda, i actualment ofereix els nivells d’ensenyament des de P3 fins a batxillerat. És una escola concertada i, des de finals del segle passat, mixta.

Demostració de força

Antoni Gaudí va fer-se càrrec del projecte quan els fonaments de l’edifici ja estaven fets. Per aquest motiu, va decidir respectar l’estructura original de planta quadrada, a la qual va donar forma de castell en referència a una de les obres de Santa Teresa de Jesús, Castillo interior. Al contrari que en altres encàrrecs, Gaudí va haver de cenyir-se a un pressupost relativament baix, fet que explica l’ús de maó en lloc de pedra, les parets de guix de l’interior o la decoració moderada. Malgrat que el vot de pobresa de l’orde impedia aixecar un edifici ostentós, el resultat va ser una construcció de mides gegantines i amb no pocs elements decoratius, amb la qual cosa va distar molt de ser modesta. Gaudí va acabar l’obra l’any 1889, i des del 1969 l’edifici és bé d’interès cultural.

El segell de Gaudí

L’arquitecte més prolífic del modernisme català és famós per les personalíssimes solucions arquitectòniques i també pel simbolisme dels elements emprats. El Col·legi de les Teresianes no n’és una excepció, i així ho demostren l’ús d’arcs parabòlics i la decoració de caràcter religiós de l’exterior. Les columnes helicoïdals, les reixes de ferro forjat i les creus de quatre braços (creus tridimensionals) també són una marca personal del geni català.

more

Informació de contacte