La Torre Bellesguard

Patrimoni cultural
  • Antoni Gaudí
  • Edat mitjana
  • Modernisme
  • Patrimoni cultural
  • Turisme responsable

La Torre Bellesguard

Palau de reis i refugi de bandolers, a la falda de la muntanya de Collserola s’alça un dels secrets més ben guardats del mestre Antoni Gaudí: la Torre Bellesguard. Una residència particular edificada sobre vestigis medievals que ara obre les portes per compartir amb tots els visitants la genialitat de Gaudí.

Indret amb història

Tot i tenir unes formes rectilínies molt allunyades de les sinuoses corbes de l’arquitectura gaudiniana, el cert és que la Torre Bellesguard és un dels millors exemples d’innovació arquitectònica del mestre Antoni Gaudí. Jaume Figueres, comerciant i íntim amic de Gaudí, volia construir una residència per a la seva família en un enclavament únic i ple de significat polític. Per això va escollir un espai a Collserola, just on hi havia les restes del castell medieval del rei Martí l’Humà i que al segle XVIII també va ser refugi del bandoler Serrallonga.

Un castell modernista

Impressionat per la història d’aquell indret, Gaudí va dissenyar una residència inspirada en l’antic castell, de línies molt rectes, i va aprofitar algunes restes del vell palau per dissenyar el jardí de la finca. El resultat és una impressionant torre que sembla un castell amb els seus merlets, però amb tocs molt gaudinians, com ara l’ús dels forjats, bancs de mosaics de ceràmica, finestrals acolorits i sanefes de maons... i un detall que no s’escapa als ulls curiosos dels visitants: les canonades amb forma d’heura.

La Torre Bellesguard, declarada Bé d’Interès Cultural des del 1969, obre ara les portes en visites guiades per poder gaudir de la majestuositat de les sales, del tranquil jardí o de les vistes espectaculars, però, sobretot, per poder admirar, de prop, un dels tresors de Gaudí, potser un dels més amagats.

more

Informació de contacte

Segueix-nos: