La Barcelona medieval

La fundació d’una ciutat

Durant l’edat mitjana, Barcelona es va convertir en Ciutat Comtal i va guanyar rellevància política. Va esdevenir la seu de les principals institucions de poder de la Catalunya Vella, i això va propiciar una intensa activitat comercial que la va fer créixer i expandir-se, i vestir-se amb magnífics edificis d’arquitectura gòtica.

 • El Pantocràtor al Museu Nacional d'Art de Catalunya

  El Museu Nacional d’Art de Catalunya

  Per entendre l’art medieval català cal visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Conté una de les col·leccions d’art romànic més important del món, amb destacades pintures murals, com la del Pantocràtor.

 • El claustre del monestir de Sant Pau del Camp

  El Monestir de Sant Pau del Camp

  En ple barri del Raval, el monestir benedictí de Sant Pau del Camp convida a fer un salt al segle X, època en què es va construir fora de les primeres muralles. És un dels edificis romànics més ben conservats de Barcelona.

 • El claustre del Monestir de Pedralbes

  El Monestir de Pedralbes

  Fundat l’any 1326 a la part alta del pla de Barcelona, el Monestir de Pedralbes és un dels edificis més valuosos del gòtic català, que conserva el claustre gòtic considerat el més gran del món, amb tres pisos d’alçada.

 • Les Reials Drassanes de Barcelona

  Les Drassanes Reials

  Les antigues Drassanes Reials de Barcelona ocupaven un dels edificis civils d’estil gòtic més grans i imponents de Barcelona. Convertit en el Museu Marítim, ofereix una visió de la navegació barcelonina al llarg de la història.

 • Façana de l’església de Sant Pere de les Puel•les

  Sant Pere de les Puel·les

  De l’antic convent romànic de Sant Pere de les Puel·les, fundat el segle IX fora de les muralles de Bàrcino i que va donar nom a tot el quarter, se'n conserva l’església, que inclou restes d’una capella visigòtica anterior.

 • Centre d’interpretació del Call

  El Call

  Al cor de Barcelona es conserva l’entramat de carrerons del barri jueu medieval, el Call, que conserva la que podria ser la sinagoga més antiga d’Europa. El MUHBA disposa d'un centre d’interpretació que permet conèixer-lo millor.

 • Restes de l’antic convent de Santa Caterina

  L’antic convent de Santa Caterina

  Sota l’acolorit Mercat de Santa Caterina es conserven restes del convent del segle XIII del qual rep el nom, considerat el convent gòtic més destacat de la ciutat tot i que es va enderrocar el 1835.

 • La muralla medieval

  La muralla medieval

  La Carta arqueològica de Barcelona, que ha dut a terme el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, permet conèixer el perímetre exacte de la muralla medieval i moderna de la ciutat.