La Barcelona pastissera

Barcelona Pastissera
  • El dia de Reis, el 6 de gener, a totes les cases es menja el tortell tradicional que amaga una sorpresa: qui troba una figureta és coronat rei de la festa, però qui troba la fava és declarat ruc i ha de pagar un altre tortell el 17 de gener, per sant Antoni Abat, protector dels animals.

  • Quan arriba la Quaresma, les pastisseries s’omplen d’aquests dolços tradicionals, de pasta fregida i empolvorats amb sucre, que poden estar farcits de crema. Sempre se’n volen més!

  • Per celebrar el Dilluns de Pasqua, des del segle XV la tradició dicta que els padrins regalin un pastís als fillols, amb ous pintats i figuretes decoratives. A principis del segle XX, el pastisser barceloní Antoni Escribà va transformar les figuretes en escultures de xocolata, i avui dia es troben veritables obres d’art arreu de la ciutat.

  • La revetlla de Sant Joan, el 23 de juny, per celebrar la nit més curta de l’any al voltant de les fogueres, les pastisseries ofereixen les tradicionals coques, que poden ser de crema i pinyons, de fruites confitades, de crema cremada... Tota una festa!

  • Els dolços propis que es mengen a Catalunya per Tots Sants, l’1 de novembre, i acompanyant les tradicionals castanyes, són els panellets. Amb massapà per dins, els més populars són els de pinyons, i també són tradicionals els d’ametlles, els de coco, els de xocolata i cafè... i cada any se’n troben de sabors més innovadors i originals.

  • I per Nadal... torrons! Aquests dolços a base d’ametlla es troben als receptaris catalans des de l’edat mitjana i no poden faltar en cap àpat durant les celebracions nadalenques. Se’n troben a totes les pastisseries i cada cop hi ha més botigues especialitzades que n’ofereixen al llarg de tot l’any.