Turisme a tocar de Barcelona

 • El Maresme

  Arrecerada entre el mar i les serralades del Litoral i del Corredor i el parc del Montnegre, la comarca del Maresme ofereix platges precioses i un sorprenent paisatge muntanyós. Centre d’estiueig de la burgesia barcelonina entre els segles XIX i XX, conserva un imponent patrimoni modernista i manté ben viva la seva identitat cultural: s’hi pot gaudir de museus, festes culturals, festivals de música o fires d’artesania. Hi ha desenes de pobles per visitar i és una escapada gairebé obligada.

 • El Baix Llobregat

  Malgrat la industrialització, el Baix Llobregat ha mantingut espais naturals verges i fascinants, com el parc natural de Montserrat, un massís únic al món i meca dels escaladors més agosarats. Al delta del Llobregat es pot fer observació de les aus migratòries que hi nien i gaudir de llargues platges de sorra fina. A Gavà, es pot visitar un dels jaciments neolítics més grans i ben conservats d’Europa, i a Collbató, visitar la impressionant cova del Salnitre.

 • El Garraf

  El Garraf és un paradís: 25 quilòmetres de costa, els parcs naturals del Garraf, d’Olèrdola i del Foix i un clima deliciós conviden a gaudir-ne tot l’any. Hi ha pobles que són autèntiques joies, com ara Sitges, capital espiritual del modernisme català i amb una intensa vida artística i cultural. A Vilanova i la Geltrú, un dels ports més importants de Catalunya, la llotja dels pescadors és una visita obligada. El paisatge natural es pot recórrer a peu, però també a cavall i en bicicleta: diverses empreses organitzen rutes guiades.

 • L’Alt Penedès

  És, per excel·lència, la comarca de l’enoturisme i del paisatge de la vinya. Els seus vins i caves són reconeguts internacionalment. El Vinseum de Vilafranca, un museu dedicat a la cultura del vi, permet descobrir-ne tots els secrets. L’interès turístic de la zona, però, va encara més enllà: el castell de Gelida, el conjunt monumental d’Olèrdola, originari dels ibers, o els espais emblemàtics de l’aviació republicana durant la Guerra Civil, a Santa Margarida i els Monjos, són atractius turístics de primera.

 • El Vallès Occidental

  El monestir medieval de Sant Cugat del Vallès és la joia de la corona d’aquesta comarca que va créixer als peus del parc de Collserola. Sabadell i Terrassa, les dues cocapitals, mantenen un importantíssim llegat industrial, amb fàbriques i vapors convertits avui en edificis d’ús públic que es poden visitar. El Vallès Occidental és també una comarca cultural: presenta el Festival de Jazz de Terrassa, el de Blues de Cerdanyola i, a Sabadell, hi ha temporada estable d’òpera.

 • El Vallès Oriental

  El parc natural del Montseny és una de les meravelles del Vallès Oriental: boscos frondosos, prats enormes i conjunts muntanyencs com el turó de l’Home i les Agudes, el Matagalls i el pla de la Calma. A través de la Ruta Raspall es poden descobrir l’urbanisme i l’arquitectura modernistes de pobles com ara la Garriga, el Figaró o Cardedeu. I a Caldes de Montbui perviuen encara els balnearis d’aigües mineromedicinals iniciats en l’època dels romans.

 • Els Pirineus de Barcelona

  El parc natural del Cadí-Moixeró és conegut també com el Pirineu de Barcelona, un paratge natural espectacular on es pot practicar escalada, alpinisme i, a l’hivern, esquí. El seu passat romànic perviu en esglésies i santuaris, i es manté encara la ruta minera que recorda la importància del carbó en l’economia social d’aquesta comarca. Hi ha espais gairebé màgics, com les 3.000 petjades de dinosaure a prop de Fumanya: són el testimoni de més de 65 milions d’anys.

 • Delta del Llobbregat
 • El Garraf
 • El Vallès Occidental
 • El Vallès Oriental
 • Els Pirineus de Barcelona
 • Com ara les de Sitges, el Garraf i Vilanova i la Geltrú, al sud, i totes les del Maresme, al nord. Hi ha llargues platges de sorra, petites cales amagades i també espais per practicar el naturisme.

 • A tocar de Barcelona hi ha dotze parcs naturals protegits que ofereixen la possibilitat d’entrar en contacte amb la natura al llarg de tot l’any i fer tota mena d’activitats a l’aire lliure.

 • La zona del Penedès, lligada al vi des de fa segles, permet conèixer l’economia vitivinícola del país, que durant els últims anys ha crescut també en altres zones, com Alella i el Pla de Bages.

 • El delta del Llobregat ofereix platges, pinedes, aiguamolls i un riu on es pot passejar i observar ocells. El Parc Fluvial del Besòs és una àrea magnífica per a la natura i l’esbarjo.

 • A prop de Barcelona es poden seguir fins a nou rutes modernistes: s’hi compten joies del genial Gaudí i cases d’estiueig, palauets, fàbriques, cellers i jardins romàntics.

 • Santuaris i ermites amagades, monestirs, ciutats medievals, pintures... El passat medieval de Catalunya es manté en molt bones condicions als voltants de Barcelona.

 • El monestir de Montserrat

  El monestir de Montserrat

  Situat a 725 metres d’altitud, és un dels santuaris més importants de Catalunya i guarda la Moreneta, patrona de Catalunya, una talla romànica de fusta del segle XII. El cor infantil de l’Escolania de Montserrat canta a la basílica un cop al dia. També es pot visitar la cova on diu la tradició que va aparèixer la Verge. S’hi arriba amb el funicular de la Santa Cova.

 • La Colònia Güell

  La Colònia Güell

  Aquesta colònia industrial d’origen modernista situada a Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, és un conjunt d’edificis singulars creats al segle XIX i que mantenen tot el seu vigor. En destaca un dels edificis de Gaudí més desconeguts: l’església de la Colònia Güell, coneguda com a Cripta Gaudí i declarada Patrimoni Mundial de la Unesco.

 • El Cau Ferrat de Sitges

  El Cau Ferrat de Sitges

  A finals del segle XIX, el genial artista i intel·lectual català Santiago Rusiñol va comprar dues cases de pescadors a la vila de Sitges i va convertir-les en el seu taller i habitatge. El 1933, aquest temple de l’art va obrir com a museu. Aquí es conserven les seves valuoses col·leccions artístiques.

 • El Món Sant Benet

  El Món Sant Benet

  Aquest centre cultural patrimonial es va crear l’any 2007 i aplega diferents espais i serveis culturals, turístics, científics i d’oci. Està format pel monestir medieval de Sant Benet de Bages, amb una intensa agenda cultural, la Fundació Alícia, que treballa en la recerca alimentària, i l’Hotel Món, ideal per passar-hi unes vacances.

 • Els Cellers Güell

  Els Cellers Güell

  Ubicats a la carretera de Barcelona a Valls, al Garraf, els Cellers Güell són dues edificacions del 1900, obra d’Antoni Gaudí, que va projectar un celler i un habitatge. El celler, tot de pedra, és una de les obres més fascinants de l’arquitecte, amb un impactant perfil triangular.

 • La Terrassa industrial i modernista

  La Terrassa industrial i modernista

  A mitjan segle XIX, Terrassa es va convertir en una ciutat industrial capdavantera al conjunt de l’Estat. La burgesia industrial de la ciutat va deixar un llegat importantíssim en forma de masies, vapors, fàbriques i altres edificis que encara avui es poden visitar. Cada any, el segon cap de setmana de maig, Terrassa organitza la Fira Modernista.

 • La seu d’Olèrdola

  La seu d’Olèrdola

  Situada entre la plana del Penedès i el Garraf, la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya és l’evidència del pas de civilitzacions per la zona: hi ha un poblat iber, una fortificació romana i una ciutat medieval amb esglésies preromàniques i romàniques. S’hi poden fer excursions pel parc natural i pel conjunt monumental i s’hi organitzen visites guiades i teatralitzades.

 • El Vinseum

  El Vinseum. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

  Ubicat al centre de Vilafranca del Penedès, aquest museu ocupa un palau medieval de la corona catalanoragonesa on també hi ha la capella gòtica de Sant Pelegrí, que acull les exposicions temporals. El Vinseum és el primer museu del vi de l’Estat i un dels primers d’Europa. Repassa la història de la vitivinicultura al Penedès des d’una perspectiva antropològica.