EMMA GRENHAM

Regne Unit

Fundadora de Kids in Barcelona
15 anys a Barcelona

L’Emma Grenham va arribar a Barcelona fa 15 anys, en una interrupció de la seva carrera. La idea era quedar-s’hi durant un mes amb una amiga i començar un viatge més llarg per Europa i Àsia. En paraules seves, Barcelona té l’hàbit de quedar-se’t, perquè li ha passat a molta gent.

Tot i que originalment ve del món del màrqueting i les finances, a Barcelona ha treballat en empreses en línia, traducció i edició i la indústria nàutica. Barcelona li ha permès reinventar-se, trobar noves oportunitats i aprofitar un nínxol de mercat. Per ella, Barcelona és una ciutat paradoxal: «Canviant i alhora intemporal, innovadora però tradicional, familiar però sempre sorprenent.»

Què és el que més t’agrada de viure a Barcelona?

El paisatge canviant de la ciutat, la seva naturalesa cosmopolita i la facilitat amb què pots trobar gent interessant i establir connexions. És una ciutat amb una mida molt fàcil de gestionar.  I, evidentment, el clima!

Què és el que més et sorprèn de Barcelona?

La coexistència entre la vellesa i la joventut. Pots ser al TRAM, trobar-te punts de càrrega elèctrica al carrer amb tecnologia intel·ligent i al cap d’un minut pots estar menjant tapes en un restaurant de més de cent anys o comprant verdura a un mercat tradicional. Moltes ciutats europees perden els seus residents natius amb el temps, perquè se’n van a llocs més tranquils. Barcelona és única, en aquest sentit, perquè la gent gran es queda, i de vegades lluitant contra tot pronòstic. La seva presència continua formant la ciutat, per la manera com compren i les empreses i els serveis que utilitzen. A Barcelona, diferents comunitats aconsegueixen quedar-se a la petita part que ocupen de la ciutat.

Quin consell donaries a algú que acaba d’arribar, per facilitar-li l’aterratge?

Ara hi ha molt més suport per als trasllats a la ciutat gràcies a internet i les xarxes socials. Cal entrar a xarxes socials, grups de Facebook i Meet-ups si es volen fer connexions socials, per feina o senzillament per a assessorament. N’hi ha moltes, a Barcelona, i per a tota mena d’interessos. Hi ha molta gent que s’ha trobat en aquesta situació abans, i molta gent disposada a ajudar. 

Què ha aportat Barcelona a la teva vida?

D’entrada un marit i un fill.  També m’ha donat l’oportunitat d’arriscar-me i l’habilitat d’aguantar les pujades i baixades de la vida, de vegades en un entorn difícil, i també amistats molt variades i una millor qualitat de vida.

Què pot millorar Barcelona?

Com passa a moltes ciutats, el repte és mantenir la ciutadania implicada i involucrada en la comunitat. Ja sigui en temes de soroll, contaminació, benestar animal, els residents s’han de sentir implicats per actuar i rebre el suport de les autoritats. Barcelona és excel·lent a l’hora d’establir grups locals per a diversos temes, a escala general, però caldria treballar per millorar el respecte i la solidaritat entre veïns.  Normalment la gent no reacciona tal com ho podrien o ho haurien de fer, perquè creuen que les seves accions no marcaran la diferència. Barcelona és única, a Catalunya. Vivint en aquesta societat multicultural, multiracial i internacional t’oblides que formes part d’un paisatge més ampli. Igualment, els habitants han d’entendre que viuen en una cultura més àmplia, Barcelona hauria d’aconseguir que la resta de Catalunya entengués millor la ciutat, la seva internacionalitat, valors i els incomptables beneficis que aporta a tota la societat.   

Què t’agrada fer a Barcelona quan tens un dia lliure?

Depèn de l’estació de l’any. Montjuïc és un dels meus llocs preferits per les zones verdes, però també m’agrada anar a la tranquil·la Mar Bella més enllà del Poblenou. Un cap de setmana d’hivern és perfecte per redescobrir la ciutat, passejar pels carrers amagats, descobrir llocs nous, botigues i algun lloc càlid i acollidor per beure o menjar. A Barcelona, acostumes a menjar i beure molt i les trobades amb amics sovint acaben durant tot un dia.

Per què has triat el Port Vell com el teu lloc preferit de Barcelona?

Quan arribes al Port Vell des de les Rambles, respires l’aire del mar i això et recorda que ets a una ciutat marítima. Els visitants es troben de cop amb l’aigua i veuen una cara totalment diferent de Barcelona. I a qui no li agraden els ports? El Port Vell t’ofereix un moment de pau lluny del bullici de la ciutat. Et pots quedar allà i mirar com passen els vaixells per sota del pont del Maremàgnum i admirar el pailebot de Santa Eulàlia del Museu Marítim.