La inversió estrangera creix a Catalunya

L’any 2015 sembla un any de rècord pel que fa a la inversió estrangera a Catalunya. Amb xifres del primer semestre, ha augmentat en un 280,3% respecte al mateix període de l’any passat i arriba a un total de 1.959 milions d’euros. Aquestes xifres representen el 23% de la inversió estrangera a Espanya, on la injecció econòmica exterior ha crescut més moderadament, en un 73%.

Pel que fa a l’origen de la inversió, els països de la Unió Europea són els que més han invertit a Catalunya i suposen el 65,1% d’aquests 1.959 milions totals. Amèrica Llatina els segueix i representa el 13,5% mentre que Oceania, Àsia i la resta d’Europa se situen al voltant del 8% cadascuna. Si ens fixem per països, en destaquen tres. Luxemburg és qui més hi ha invertit i aporta el 18, 7% del total; Alemanya és el següent amb el 14,8% i tanca el podi Mèxic que representa el 9,9% del total invertit. Catalunya se situa, així, a la tercera posició d’Europa en nombre de projectes finançats per capital estranger i, també, en nombre de llocs de treball creats per aquestes inversions amb més de 4.000.

Pel que fa a Barcelona en concret, les dades també conviden a l’optimisme. Més de 5.500 empreses estrangeres s’han establert a la capital catalana convertint Barcelona en l’àrea que més inversió externa ha reunit de tot l’estat espanyol. En aquesta línia, destaca l’informe Attractiveness Survey Europe 2015 d’Ernst & Young (EY) que considera Barcelona com la vuitena ciutat europea més atractiva per a la inversió estrangera.