Vés al contingut

Visita-la i estima-la

Barcelona amb història

La fundació d’una ciutat

Les muralles romanes que envolten el cor de Barcelona abracen la Bàrcino que va existir entre el segle I aC i els inicis de l’edat mitjana. Una ciutat que va néixer com una petita colònia i que va créixer a poc a poc fins a esdevenir, durant un període breu de temps, ciutat imperial. 

Skip main gallery
  • Les columnes del temple d’August

    Amagades al pati d’un palau gòtic, al carrer del Paradís, es conserven quatre columnes de 12 metres d’alçada del temple edificat pels romans en honor de l’emperador August al cim del Mons Tàber.

  • El MUHBA a plaça del Rei

    El Museu d’Història de Barcelona, el MUHBA, s’integra dins un dels conjunts monumentals més importants de la ciutat. Inclou restes de Bàrcino i, al subsòl, es pot passejar pels carrers romans i pels interiors d’alguns edificis.

  • La porta del Mar i les termes portuàries

    A l’interior del Centre Cívic Pati Llimona es troben les restes de les termes portuàries que hi havia fora les muralles, així com una part de la porta del Mar, que donava accés a un dels extrems del decumanus.

  • La Via Sepulcral Romana

    Fora de l’antiga Bàrcino emmurallada, a l’actual plaça de la Vila de Madrid, es troben les restes de la Via Sepulcral Romana, una necròpoli dels segles I a III. Al Centre d’Interpretació s’exposen objectes trobats al jaciment.

  • El Domus Sant Honorat

    Les restes de la gran domus descoberta al carrer de Sant Honorat, prop de la plaça Sant Jaume, i que inclou locals comercials del segle IV, permet conèixer millor l’arquitectura domèstica de l’època romana.

  • El Museu Arqueològic de Catalunya

    Per trobar els vestigis que il·lustren l’evolució de Barcelona i Catalunya des de l’època prehistòrica, cal anar al Museu Arqueològic de Catalunya, a Montjuïc. Inclou peces iberes, romanes i visigodes.

  • El Pla Bàrcino

    Dins del marc del pla Bàrcino, el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona posa a la disposició de tothom una relació dels espais on es porten a terme les intervencions.

  • El mapa de la muralla romana

    Abans d’iniciar un recorregut per la ciutat romana, es pot consultar la Carta arqueològica de Barcelona, que permet conèixer el perímetre exacte de la muralla de Bàrcino.